Waarom ik meedoe met de WNF-Familie-Expeditie en de WNF "Go Wild voor de Tijger" ondersteun?

Rob Udink

( Member of team: De helpende hand )

from €75 (100%)

Ik denk dat dat begint bij mijn meest indrukwekkende natuurervaring.

2001, Khutse National Park Botswana. We slapen met z'n tweeën in een tentje, Susanne en ik. Op een typische campsite in een Botswaans National Park: een open veldje, nergens omheining, een latrine, verder niets. In kilometers omtrek geen mens te bekennen. We worden wakker van een brullende leeuw. Geen idee hoever weg, maar best dichtbij. Moeten we snel naar onze auto of blijven we in de tent? We twijfelen een minuut of tien en besluiten dan de "veiligheid" van een ondoorzichtig stukje nylon tentdoek te verlaten. Als het moet zitten we tenslotte zo in onze auto. Voorzichtig komen we uit onze tent; er is natuurlijk niets te zien. Het klinkt wel dichtbij, maar zo'n leeuwenbrul kan wel 10 km ver dragen. Met iedere minuut dat we geen leeuw zien worden we zekerder van onszelf en beginnen  we aan onze standaard ochtendrituelen.  Pas als ik rondloop met mijn tandenborstel in mijn mond om ook de achterste kiezen goed schoon te krijgen zie ik hem aan komen lopen. Een mannetje, geweldige manen, op zijn dooie gemak. 

We weten niet hoe snel wij bij onze auto moeten komen. Maar veel interesse in ons heeft hij niet. Doodgemoedereerd sjokt hij aan ons voorbij. Staand achter de geopende portieren kijken wij hem na. Als hij achter de bosjes verdwijnt stappen we in de auto om hem te volgen.  Zeker een uur blijft hij in zicht.  Hij loopt wat rond, luiert achter de bosjes of in het veld en sjokt dan verder. Typisch leeuwengedrag.  Wat een prachtig dier, zo krachtig, zo schattig, en ogen om in te verdrinken. Niets zo indrukwekkend als grote katten in de vrije natuur. We schieten de mooiste leeuwenfoto's die we ooit hebben gemaakt. Later zal Susanne ze nog gebruiken in de logo's voor haar bedrijf.

We speelden al langer met de gedachte om iets aan natuurbescherming te doen om deze prachtige plekken te behouden. Deze gebeurtenis heeft zeker bijgedragen om vrijwilligerswerk te gaan doen bij African Parks in 2003. Eerst in Majate (Malawi), daarna in Liuwa (Zambia).  Daar is sindsdien veel gebeurd. Majete was zo goed als leeg gestroopt, maar is nu weer een florerend 'big five reserve'. In Liuwa was alleen Lady Liuwa nog over (we hebben haar wel gehoord, maar nooit gezien) maar na herintroductie van verschillende leeuwen komt de populatie weer een beetje op peil. Niet direct onze verdienste, maar we hebben er wel aan bijgedragen!!

Dit is allemaal al lang geleden. Maar toen ik de aankondiging zag van de WNF-Familie-Expeditie wist ik het direct:  "Dit is weer een moment om mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het behoud van de natuur (en de grote katten) op deze aardkloot." En wat is er nou mooier dan samen met je kind de natuur in gaan om die te verkennen en beter te leren begrijpen. Jouw idealen overbrengen op de volgende generatie. En daarmee brede waardering krijgen voor de natuur en voor het werk van rangers. Rangers die zich vaak met hart en ziel, en soms met gevaar voor eigen leven, inzetten voor het voortbestaan van een diersoort en/of natuurgebied. 

In dat allemaal in het teken van natuurbehoud en ter ondersteuning van prachtige beesten. Een eeuw geleden waren er nog 100.00 tijgers, nu slechts 3.900. Dat kan zo niet doorgaan, daar moet iets aan gebeuren! Een ervaring  die wij hadden met 'onze' leeuw in Botswana moeten onze kinderen, en hun kinderen, ook kunnen krijgen. Met leeuwen, met tijgers, met jaguars of welk ander dier dan ook. Daar wil ik mijn bijdrage aan leveren, en het zou zo mooi zijn als u daarbij wilt helpen. Bijvoorbeeld met een gift aan het Wereld Natuur Fonds en hun 'Go Wild voor de Tijger' actie. De opbrengst wordt gebruikt voor het beschermen van de tijgers in Nepal en Rusland. Maar ook voor het beschermen van hun leefgebied en het verbinden van deze gebieden waardoor de tijgers weer kunnen trekken. Dan kunnen de tijgers weer trekken en op zoek naar andere soortgenoten. Hierdoor kan de tijgerpopulatie weer kan gaan groeien zodat ook in de toekomst nog spannende verhalen geschreven zullen worden over prachtige dieren. Zoals bijvoorbeeld het Junglebook, wie is er niet groot mee geworden? Help daarom mee, druk op de "doneer nu" knop  en maak uw bijdrage over aan het WNF. Wij zijn u dankbaar en de tijgers nog meer (hoewel ze u dat nooit kunnen vertellen).

Kijk voor al onze activiteiten en belevenissen rond het Family Experience en de Tijger actie op de teampagina van De Helpende Hand