Earth Hour Run

Normal 4f3677b982073d1051b06ce8a528d8c8ae1ef6ef

 

RENNEN VOOR DE BOSSEN!

Zaterdag 28 maart is het weer Earth Hour! We doen dan één uur het licht uit om aandacht te vragen voor de impact van klimaatverandering op de natuur. Dit jaar organiseren we tijdens Earth Hour de allereerste Earth Hour Run. Wat gaan we doen? We gaan in het donker, langs de grachten van Utrecht 1km, 5km of 10km rennen. Waarom? Om de bossen te beschermen! Want bossen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Nu verdwijnen er nog per minuut 30 voetbalvelden aan bos! En bij het lezen van deze regel nog eens 2... Dit rampzalige proces dendert maar door, met een nog snellere opwarming van onze aarde en een nog groter verlies van biodiversiteit als gevolg. Op het moment is dit probleem extra zichtbaar geworden door de heftige bosbranden in Australië, de Amazone en Siberië. Het goede nieuws: wij kunnen hier iets aan doen. Door de bodem te herstellen en bomen aan te planten. Zo brengen we wereldwijd bossen terug. Daarom vragen we jou om zaterdag 28 maart mee te rennen en zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. SCHRIJF JE IN >>

 

Locatie

Domplein Utrecht

Afstanden

  • 10 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 5 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 1 kilometer Earth Hour Ranger Run, 6 tot en met 12 jaar. Vanaf eind januari kun je je HIER inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.
  •  

Meer informatie voor deelnemers >>

Programma

Samen met WWF-ambassadeur André Kuipers zetten we de Dom in Utrecht op zwart. Ook als je niet gaat hardlopen kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de Earth Hour Run.

- Programma volgt. Start rond 19uur. - 

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen.

 

 

Gelukkig zijn veel mensen en overheden zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren aan klimaatverandering. De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Bossen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering, toch verdwijnt er nog steeds iedere twee seconden een stuk bos ter grootte van een voetbalveld.

 

Wat doet WWF?

 

We herstellen de bodem
Bomen hebben een goede ondergrond nodig om te kunnen groeien, maar door intensief gebruik van de grond kunnen de voedingsstoffen in de aarde opraken. Deze balans moet hersteld worden, voor er weer bomen kunnen groeien. Door het planten van speciale gewassen, zoals bonen, wordt de bodem weer voedingsrijk. Bonen leveren voedingsstoffen terug aan de grond én ze hebben geen extra meststof nodig om te groeien. Daarom gaan we zorgvuldig geselecteerde gewassen planten zodat de bodem weer geschikt wordt voor begroeiing.


We planten bomen
Bomen zijn dus een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering, maar ze doen zoveel meer dan dat. Bossen zorgen voor vers water, voor voedsel, voor onderdak, voor bouwmaterialen en voor medicijnen. We hebben ze dus hard nodig, en zij hebben ons nodig om te herstellen.
Een effectieve manier om bos te herstellen, is door het planten van bomen. Hierbij gaat het niet om het planten van zoveel mogelijk bomen, maar om de juiste bomen. Welke bomen zijn bijvoorbeeld inheems? Wat is een goede mix tussen boomsoorten? En van welke bomen maken dieren veel gebruik? Dit zoeken we uit per gebied en planten dan de juiste bomen terug.


We verbinden bossen met elkaar
Door het herstellen van de bodem en het aanplanten van bomen, kunnen we stukken bos weer met elkaar verbinden. Hierdoor groeit het stuk aaneengesloten bos, en dit biedt dieren, zoals de jaguar in Atlantisch regenwoud of de orang-oetan op Borneo, de mogelijkheid om bij soortgenoten te komen, meer gelegenheid om eten te zoeken en zich beter te verspreiden. Corridors zorgen ook voor een toename van dieren. In het Atlantisch regenwoud in Brazilië werd bijvoorbeeld 40 hectare natuur hersteld. Dit zorgde al snel voor een grote toename aan vogelsoorten in het gebied. In 2010 werden 10 vogelsoorten waargenomen, in 2014 was dit al gestegen naar 41! Daarom willen we corridors herstellen en nieuwe aanleggen.

 

Leuk dat je meedoet aan de Earth Hour Run! Hierbij alvast enkele praktische tips en informatie voor jouw voorbereiding op de Earth Hour Run en voor op de dag zelf. Nog niet aangemeld? Doe dat dan HIER.

Ook als je niet gaat hardlopen, kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de Earth Hour Run. 

 

Waar mogen we je verwelkomen?

Op het Domplein in Utrecht, daar kun je niet om ons heen.

 

Starttijden en briefing

Je kunt je bij de registratiebalie vanaf 19 uur aanmelden. Dit gaat op naam, je hoeft hiervoor niets uit te printen. Bij de registratiebalie ontvang je jouw startnummer en solarlampje. 

- meer informatie volgt -

 

Afstanden

  • 10 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 5 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 1 kilometer Earth Hour Ranger Run, 6 tot en met 12 jaar. Vanaf eind januari kun je je HIER inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.

 

Parcours

- volgt -

 

Tijdregistratie

Er is geen wedstrijdelement en daarom ook geen tijdregistratie. Bij de Earth Hour Run draait het om de ervaring en de prestatie die jezelf neerzet. Alle deelnemers zetten zich in voor het Bossen-programma van WWF en zijn bij voorbaat dus allemaal al winnaars voor ons! Geniet vooral van het unieke parcours en maak tijdens de run gerust een selfie van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Fun en beleving staat voorop. 

 

Omkleden/tassenafgifte

Er is een gratis tassenafgifte voor deelnemers tussen 19uur en 22uur. Er is geen kleedgelegenheid aanwezig. 

 

Goed om te weten

Deelname aan de Earth Hour Run is op eigen risico en verantwoordelijkheid. De minimum leeftijd voor de Earth Hour Ranger Run (1 kilometer) is 6 jaar. De minimum leeftijd voor de 5 en 10 kilometer is 12 jaar. Ben je jonger dan 12, dan kun je alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene.  

 

Toolkit

Download hier de Earth Hour Run toolkit.  

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen.

Bekijk hier de deelnamevoorwaarden.

 

 

Earth Hour: Samen één uur het licht uit voor de aarde.

Zaterdag 28 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur.

Doe mee aan Earth Hour en laat samen met miljoenen mensen in meer dan 180 landen zien dat jij onze prachtige planeet wil beschermen. Dat kan door 1 uur het licht uit te doen, op 28 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur. Dit wereldwijde signaal is belangrijk om het probleem en de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart te zetten en samen de handen ineen te slaan voor de natuur op aarde. Dankzij Earth Hour maken steeds meer consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame keuzes.

Meedoen is heel simpel. Schrijf je in voor de Earth Hour Run of kijk HIER wat je nog meer kunt doen.