Earth Hour Run & Festival

  • 5 kilometer
  • 10 kilometer

 

EARTH HOUR RUN 2020 AFGELAST

RIVM last alle grote evenementen af

 

De geplande Earth Hour Run in Utrecht tijdens Earth Hour op zaterdag 28 maart is afgelast. De afgelopen tijd heeft de organisatie van de Earth Hour Run de ontwikkelingen en berichten van het RIVM nauwlettend in de gaten gehouden. Nu besloten is dat alle grootschalige evenementen worden afgelast, kan ook de Earth Hour Run niet doorgaan. We betreuren deze afgelasting voor alle deelnemers die de afgelopen periode hard hebben getraind en fondsen hebben geworven, maar begrijpen de keuze van het RIVM. De honderden sportievelingen ontvangen een e-mail van de organisatie.

 

Uiteraard gaat Earth Hour zelf wel door. In besloten gezelschap alle lichten uit en kaarsjes aan is de uitgelezen kans om stil te staan bij alles wat er in de wereld gebeurt. 

 

Ontvangen donaties

De reeds ontvangen donaties zullen ten goede komen aan de wereldwijde bossenprogramma’s. Nieuwe aanplant en betere bescherming van bossen, waar dieren en mensen wereldwijd afhankelijk van zijn. De urgentie is groot. Per minuut verdwijnen wereldwijd 30 voetbalvelden aan bos. Dit probleem is de afgelopen periode extra zichtbaar geworden door de verwoestende bosbranden in Australië die verband houden met de opwarming van de aarde. Internationale maatregelen tegen klimaatverandering zijn hard nodig en bossen zijn van groot belang in de strijd tegen de klimaatverandering.

 

 

Een bos is niet simpelweg de optelsom van een aantal bomen. Het is een prachtig ecosysteem dat een thuis, voedsel, drinkwater en medicijnen biedt aan dieren én mensen. En ze vormen onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. En deze negatieve trend dendert met ongelofelijke snelheid door. Elke 2 seconde verliezen we een bos ter grootte van een voetbalveld. Met een wereldwijd actieplan willen we de komende jaren 1 biljoen bomen beschermen en aanplanten. Alleen als we ontbossing stoppen, gebieden beter beschermen en bossen herstellen houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.

 

Wat doet WWF?

We komen dit jaar in actie voor drie urgente gebieden. In deze gebieden zorgen ontbossing en bosbranden voor een ernstig verkleind en opgeknipt leefgebied voor jaguars, Europese bizons en koala’s. Om hen te laten overleven is het essentieel om de kleine stukjes bos die er nog zijn met elkaar te verbinden door nieuwe bomen aan te planten en bossen te beschermen.

 

AUSTRALIE

Alle ogen waren de afgelopen weken gericht op Australië. Na de droogste en warmste zomer ooit, kampt het land met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Een gebied van bijna 11 miljoen hectare (2,5x de oppervlakte van Nederland) ging in vlammen op, ruim een miljard dieren werden getroffen door de vuurzee.

De eerste stap is het bieden van noodhulp aan gewonde dieren zoals koala’s. Dierenartsen gaan het veld in om getroffen dieren te helpen, we schaffen medicijnen en verband aan, zorgen voor voedsel en water en uiteraard hopen we de opgevangen dieren weer uit te zetten in de natuur als de branden geblust zijn. Om te zorgen dat de dieren een huis hebben om naar terug te keren als de branden zijn geblust, gaan we het bos herstellen. Zo gaan we o.a. veel voedselrijke bomen planten voor koala’s.

 

BRAZILIE

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud in Brazilië gehoord? Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone, maar wel heel bijzonder. Het herbergt een ongekend aantal unieke diersoorten, de kleurrijkste vogels zoals de zevenkleurige tangara, ruim 400 soorten bomen op slechts één hectare, 60 soorten bijen en… de jaguar. Helaas raken we dit bijzondere en prachtige gebied in hoog tempo kwijt. Er is nu nog slechts 17% over. Hiermee is het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Om dit unieke regenwoud te redden, moeten we nu in actie komen!

Er is nog hoop. Twee jaar geleden werd er in het Braziliaanse gebied Serra do Mar een jaguar gespot, iets dat al twintig jaar niet meer gebeurd was! We doen nu uitgebreid onderzoek naar het leefgebied, de prooidieren en gewoontes van de jaguars in dit gebied. Welke stukken bos moeten nu beschermd en herstelt worden om dit jaguar in dit gebied te behouden?

Ook gaan we een van de ernstig aangetaste stukken bos in Pernambuco Center of Endemism herstellen samen met BirdLife. We planten 14.000 zaailingen van inheemse soorten. Op deze manier ontstaat een natuurlijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

 

 

ROEMENIE

Ruige bergketens, vredige alpenweides en oeroude bossen: voor prachtige natuur hoef je niet per se ver weg. In het zuidwesten van Roemenië vind je bijvoorbeeld de Karpaten, één van de grootste wildernissen van Europa. Je kunt er verschillende grote dieren tegenkomen zoals de beer, wolf, lynx, edelhert en wild zwijn.

Maar 300 jaar geleden verdween de Europese bizons uit de Karpaten door jacht en verlies van zijn leefgebied. Sinds 2014 werken WWF en Rewilding Europe aan het terugbrengen van deze grote herbivoor in dit bijzondere gebied. Om hier weer een gezonde populatie van te maken gaan we meer Europese bizons uitzetten. Helaas blijft de bizon zijn leefgebied verliezen door ontbossing en bosbranden. Het Domogled-Valea Cernei Nationaal Park werd afgelopen oktober getroffen door heftige branden. We gaan onderzoeken welke stukken verbrand bos in staat zijn zelf te herstellen en in welke delen we dit proces op gang moeten helpen. Daar planten we bomen aan die gekweekt worden in een lokale boomkwekerij.

 

Lees meer

 

 

 

Earth Hour: Samen één uur het licht uit voor de aarde.

 

Zaterdag 28 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur.

Doe mee aan Earth Hour en laat samen met miljoenen mensen in meer dan 180 landen zien dat jij onze prachtige planeet wil beschermen. Dat kan door 1 uur het licht uit te doen, op 28 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur. Dit wereldwijde signaal is belangrijk om het probleem en de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart te zetten en samen de handen ineen te slaan voor de natuur op aarde. Dankzij Earth Hour maken steeds meer consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame keuzes.

Nu besloten is door het RIVM dat alle grootschalige evenementen worden afgelast vanwege het coronavirus, kan ook de Earth Hour Run niet doorgaan. Uiteraard gaat Earth Hour zelf wel door. In besloten gezelschap alle lichten uit en kaarsjes aan is de uitgelezen kans om stil te staan bij alles wat er in de wereld gebeurt. 

 

Kijk HIER wat je kunt doen.