Earth Hour Run & Festival

  • 5 kilometer
  • 10 kilometer
Normal 3463540beea02978f127e5274ad6bee4d9ccb6dd
from € 195.000 (16%)
Still to go

 

RENNEN VOOR MEER BOS!

Zaterdag 28 maart is het weer Earth Hour! We doen dan één uur het licht uit om aandacht te vragen voor de impact van klimaatverandering op de natuur. Dit jaar organiseren we tijdens Earth Hour de allereerste Earth Hour Run. Wat gaan we doen? We gaan in het donker, langs de grachten van Utrecht 1km, 5km of 10km rennen. Waarom? Om de bossen te beschermen! Want bossen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Nu verdwijnen er nog per minuut 30 voetbalvelden aan bos! Dit rampzalige proces dendert maar door, met een nog snellere opwarming van onze aarde en een nog groter verlies van biodiversiteit als gevolg. Op het moment is dit probleem extra zichtbaar geworden door de heftige bosbranden in Australië. Het goede nieuws: wij kunnen hier iets aan doen. Door ontbossing te stoppen, gebieden beter te beschermen en bossen te herstellen. Zo brengen we wereldwijd bossen terug. Daarom vragen we jou om zaterdag 28 maart mee te rennen en zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. SCHRIJF JE IN >>

 

Locatie

Stadhuisplein Utrecht

 

Programma

Ook als je niet gaat hardlopen kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de Earth Hour Run. Er zijn allerlei leuke activiteiten, lekkere muziek en goed eten en drinken. 

 

19:00 Festivalterrein en registratiebalie op het Stadhuisplein open.

20:00  Start van de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run (6-12 jaar).
WWF-Ambassadeur Janouk Kelderman rent mee!

20:20 Warming-up door fitcoach Mark Schadenberg 

20:30 EARTH HOUR! WWF-ambassadeur Harm Edens doet het licht UIT en jij gaat AAN. Start van de 5 en de 10 kilometer Run. 

21:30 Licht gaat weer aan. Deelnemers komen weer binnen op het Stadhuisplein. 

21:45 Bekendmaking eindbedrag en afsluiting 
   

 

Afstanden

  • 10 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 5 kilometer Earth Hour Run, vanaf 12 jaar.
  • 1 kilometer Earth Hour Ranger Run, 6 tot en met 12 jaar.
    Je kunt je HIER inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.

 

Kosten

Iedereen is van harte welkom om naar het festival te komen, dit is gratis! Deelname aan de 5 of 10 kilometer Run kost 25 euro. De 1 kilometer Earth Hour Ranger Run kost 5 euro en is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Tijdens het aanmeldproces kun je kiezen of je 5 of 10 kilometer gaat hardlopen. Je kunt je hier inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.

 

Meer informatie voor deelnemers >> 

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen.

 

 

Een bos is niet simpelweg de optelsom van een aantal bomen. Het is een prachtig ecosysteem dat een thuis, voedsel, drinkwater en medicijnen biedt aan dieren én mensen. En ze vormen onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. En deze negatieve trend dendert met ongelofelijke snelheid door. Elke 2 seconde verliezen we een bos ter grootte van een voetbalveld. Met een wereldwijd actieplan willen we de komende jaren 1 biljoen bomen beschermen en aanplanten. Alleen als we ontbossing stoppen, gebieden beter beschermen en bossen herstellen houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.

 

Wat doet WWF?

We komen dit jaar in actie voor drie urgente gebieden. In deze gebieden zorgen ontbossing en bosbranden voor een ernstig verkleind en opgeknipt leefgebied voor jaguars, Europese bizons en koala’s. Om hen te laten overleven is het essentieel om de kleine stukjes bos die er nog zijn met elkaar te verbinden door nieuwe bomen aan te planten en bossen te beschermen.

 

AUSTRALIE

Alle ogen waren de afgelopen weken gericht op Australië. Na de droogste en warmste zomer ooit, kampt het land met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Een gebied van bijna 11 miljoen hectare (2,5x de oppervlakte van Nederland) ging in vlammen op, ruim een miljard dieren werden getroffen door de vuurzee.

De eerste stap is het bieden van noodhulp aan gewonde dieren zoals koala’s. Dierenartsen gaan het veld in om getroffen dieren te helpen, we schaffen medicijnen en verband aan, zorgen voor voedsel en water en uiteraard hopen we de opgevangen dieren weer uit te zetten in de natuur als de branden geblust zijn. Om te zorgen dat de dieren een huis hebben om naar terug te keren als de branden zijn geblust, gaan we het bos herstellen. Zo gaan we o.a. veel voedselrijke bomen planten voor koala’s.

 

BRAZILIE

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud in Brazilië gehoord? Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone, maar wel heel bijzonder. Het herbergt een ongekend aantal unieke diersoorten, de kleurrijkste vogels zoals de zevenkleurige tangara, ruim 400 soorten bomen op slechts één hectare, 60 soorten bijen en… de jaguar. Helaas raken we dit bijzondere en prachtige gebied in hoog tempo kwijt. Er is nu nog slechts 17% over. Hiermee is het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Om dit unieke regenwoud te redden, moeten we nu in actie komen!

Er is nog hoop. Twee jaar geleden werd er in het Braziliaanse gebied Serra do Mar een jaguar gespot, iets dat al twintig jaar niet meer gebeurd was! We doen nu uitgebreid onderzoek naar het leefgebied, de prooidieren en gewoontes van de jaguars in dit gebied. Welke stukken bos moeten nu beschermd en herstelt worden om dit jaguar in dit gebied te behouden?

Ook gaan we een van de ernstig aangetaste stukken bos in Pernambuco Center of Endemism herstellen samen met BirdLife. We planten 14.000 zaailingen van inheemse soorten. Op deze manier ontstaat een natuurlijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

 

 

ROEMENIE

Ruige bergketens, vredige alpenweides en oeroude bossen: voor prachtige natuur hoef je niet per se ver weg. In het zuidwesten van Roemenië vind je bijvoorbeeld de Karpaten, één van de grootste wildernissen van Europa. Je kunt er verschillende grote dieren tegenkomen zoals de beer, wolf, lynx, edelhert en wild zwijn.

Maar 300 jaar geleden verdween de Europese bizons uit de Karpaten door jacht en verlies van zijn leefgebied. Sinds 2014 werken WWF en Rewilding Europe aan het terugbrengen van deze grote herbivoor in dit bijzondere gebied. Om hier weer een gezonde populatie van te maken gaan we meer Europese bizons uitzetten. Helaas blijft de bizon zijn leefgebied verliezen door ontbossing en bosbranden. Het Domogled-Valea Cernei Nationaal Park werd afgelopen oktober getroffen door heftige branden. We gaan onderzoeken welke stukken verbrand bos in staat zijn zelf te herstellen en in welke delen we dit proces op gang moeten helpen. Daar planten we bomen aan die gekweekt worden in een lokale boomkwekerij.

 

Lees meer

 

 

 

Leuk dat je meedoet aan de Earth Hour Run! Hierbij alvast enkele praktische tips en informatie voor jouw voorbereiding op de Earth Hour Run en voor op de dag zelf. Nog niet aangemeld? Doe dat dan HIERJe kunt je HIER inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.

Ook als je niet gaat hardlopen, kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de Earth Hour Run. 

 

Waar mogen we je verwelkomen?

Op het Stadhuisplein in Utrecht, daar kun je niet om ons heen. We rennen onder de Domtoren door! 

 

Starttijden en briefing

Je kunt je bij de registratiebalie vanaf 19 uur aanmelden. Dit gaat op naam, je hoeft hiervoor niets uit te printen. Bij de registratiebalie ontvang je jouw startnummer en solarlampje. 

  

Parcours

Bekijk hier de routes van de verschillende afstanden. Het is een gave urban route met mooie afwisseling tussen stad en park. De route wordt niet afgezet, maar er zijn wel verkeersregelaars aanwezig. Hou je dus aan de verkeersregels en blijf voor een rood stoplicht op de plek hardlopen tot het groen is. Geniet vooral van het unieke parcours en maak tijdens de run gerust een selfie van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Fun en beleving staat voorop. 

GPX-bestanden (voor bijvoorbeeld Strava) komen nog beschikbaar. 

 

Tijdregistratie

Er is geen wedstrijdelement en daarom ook geen tijdregistratie. Bij de Earth Hour Run draait het om de ervaring en de prestatie die jezelf neerzet. Alle deelnemers zetten zich in voor het Bossen-programma van WWF en zijn bij voorbaat dus allemaal al winnaars voor ons! 

 

Omkleden/tassenafgifte

Er is een gratis tassenafgifte voor deelnemers tussen 19uur en 22uur. Er is geen omkleedgelegenheid aanwezig. 

 

Toolkit

Download hier de Earth Hour Run toolkit.  

 

Kosten

Iedereen is van harte welkom om naar het festival te komen, dit is gratis! Deelname aan de 5 of 10 kilometer Run kost 25 euro. De 1 kilometer Earth Hour Ranger Run kost 5 euro en is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Tijdens het aanmeldproces kun je kiezen of je 5 of 10 kilometer gaat hardlopen. Je kunt je hier inschrijven voor de 1 kilometer Earth Hour Ranger Run.

 

Goed om te weten

Deelname aan de Earth Hour Run is op eigen risico en verantwoordelijkheid. De minimum leeftijd voor de Earth Hour Ranger Run (1 kilometer) is 6 jaar. De minimum leeftijd voor de 5 en 10 kilometer is 12 jaar. Ben je jonger dan 12, dan kun je alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene.  

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen.

Bekijk hier de deelnamevoorwaarden.

 

 

Earth Hour: Samen één uur het licht uit voor de aarde.

Zaterdag 28 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur.

Doe mee aan Earth Hour en laat samen met miljoenen mensen in meer dan 180 landen zien dat jij onze prachtige planeet wil beschermen. Dat kan door 1 uur het licht uit te doen, op 28 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur. Dit wereldwijde signaal is belangrijk om het probleem en de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart te zetten en samen de handen ineen te slaan voor de natuur op aarde. Dankzij Earth Hour maken steeds meer consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame keuzes.

Meedoen is heel simpel. Schrijf je in voor de Earth Hour Run of kijk HIER wat je nog meer kunt doen.