WWF-Sea Swim, zwemmen voor een plasticvrije zee

Normal ba3b75d2f46610e54a36cde1e6f96ba16c183767

 

Zwem jij mee voor een plasticvrije zee?

 

Zaterdag 21 september organiseren we de WWF-Sea Swim in Scheveningen. We gaan met honderden mensen tegelijk het zeewater in en zwemmen voor ons leven! We zwemmen namelijk tegen de plasticvervuiling van de zee. Wist jij dat er per uur bijna 10 olympische zwembaden vol aan plastic in zee belanden? Dat jaarlijks minimaal 100.000 zeedieren sterven door plastic in zee? En dat ook wij mensen plastic binnenkrijgen via ons eten, drinken en de lucht die we inademen? Daar moeten we nu iets aan doen, voor ons en toekomstige generaties. Er is veel geld nodig om het probleem aan te pakken en we vragen jou daarom om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. Zwem jij mee voor een plasticvrije zee? Je kunt kiezen uit 0,5 km of 1,0 km. Doe mee en Free the Sea!

MEER INFORMATIE>>

 

 

 

“Als iedereen nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we binnen één generatie de plasticvervuiling van onze planeet stoppen."  

Vincent Kneefel, Oceanenexpert WWF-NL

 

Gelukkig zijn steeds meer mensen en overheden zich ervan bewust dat er snel iets moet gebeuren aan het plasticafvalprobleem. De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Als we nu niet in actie komen, ligt er in 2030 ruim 300 miljard kilo plastic in zee.

 

Aanpakken bij de bron

De grootste bron van de plastic soep in zee zijn landen in en rondom de Koraaldriehoek. Indonesië alleen al zorgt voor 1 miljard kilo plastic in zee per jaar! En dat terwijl de koraalriffen van de Koraaldriehoek een belangrijke kraamkamer zijn voor onze oceanen en bron van inkomsten voor miljoenen mensen. Daar moeten we dus aan de slag want daar kunnen we de meeste impact bereiken.

 

WAT DOET WWF?

 

Flying vets - hulp aan slachtoffers van plastic

Meer dan 50 procent van alle zeeschildpadden in de Koraaldriehoek heeft plastic in zich. De dieren eten per ongeluk stukjes plastic, stikken in een tasje of raken verstrikt in ronddrijvend plastic afval. Sommige kleintjes bereiken de zee nooit door de bergen afval op het strand. WWF stuurt teams van Flying Vets op pad: dierenartsen die vrijwillig in actie komen om zeeschildpadden en andere dierlijke slachtoffers van plastic afval op te vangen en te behandelen.

 

Plastic Smart Cities - aanpakken bij de bron

60 procent van het plastic afval in zee komt, vaak via rivieren, uit stedelijke gebieden. Vooral bij steden in de Koraaldriehoek is het plasticprobleem groot. Ophaaldiensten voor vuilnis en afvalverwerking zijn vaak beperkt. Hierdoor ‘lekt’ veel afval weg naar zee. WWF heeft Plastic Smart Cities opgericht, een internationaal actieprogramma om samen met steden in Thailand, Indonesië en andere landen in de Koraaldriehoek de enorme stroom plastic afval naar zee te stoppen. Plastic Smart Cities is het netwerk waar kennis, ervaringen en expertise wordt gedeeld. In proefprojecten in 6 steden en toeristische-hotspots in de Koraaldriehoek, willen we in 2025 een reductie van 30% plastic. We lobbyen bij deze steden om actie te ondernemen en helpen met het ontwikkelen van concrete actieplannen.

 

Afvangsystemen - afvangconstructies voor afval

Ruim 50 procent van al het plastic afval dat in de wereldzeeën drijft is afkomstig uit rivieren in Azië. Daar bedreigt het de koraalriffen en vissen zoals mantaroggen en walvishaaien. Deze grote vissen voeden zich door met hun bek wagenwijd open voedsel uit het water te halen en kunnen zo veel plastic binnenkrijgen. Samen met partners installeren we afval-vangsystemen zoals ‘armen’ van bamboe of metaal, die in rivieren en kanalen het afval vasthouden. Zo kan het verzameld worden en op een goede manier verwerkt of gerecycled en voorkomen we dat het plastic in zee terecht komt. In sommige belangrijke voedselgebieden voor mantaroggen en schildpadden is het probleem al zo groot, dat we er ook plastic in zee opruimen.

 

Ophaal, verwerking en educatie - recycling huishoudafval

Veel mensen in en rond de Koraaldriehoek hebben geen toegang tot afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Daarnaast ontbreekt de kennis dat plastic langzaam afbreekt en jarenlang in de natuur blijft. Samen met de lokale overheid en ondernemers starten we op twee testlocaties in de Koraaldriehoek afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Hier wordt huishoudafval ingezameld en gesorteerd voor recycling. Verder verzorgen we educatieprogramma’s voor scholen en buurthuizen over waarom afvalscheiding belangrijk is.


 

Programma WWF-Sea Swim

Het programma maken we eind augustus bekend. 

Ook als je niet meezwemt kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de WWF-Sea Swim. Er is voor jong en oud van alles te beleven rondom het thema natuur en plastic. We organiseren een cleanup op het strand, je kunt alternatieven voor plastic producten kopen, meedoen aan leuke activiteiten, er is muziek en nog veel meer. Gedurende de dag kun je natuurlijk ook genieten van het strand, goed eten en drinken.

Het exacte programma maken we in augustus bekend maar de WWF-Sea Swim zal tussen 11 uur en 17 uur plaatsvinden. Houd onze website en social media goed in de gaten.

  

Startpakket voor deelnemers

Doe je mee? Dan krijg je bij je inschrijving een startpakket inclusief badmuts en leuke gadget. Houd de site in de gaten!

 

Goed om te weten

Zwemmen in open water is pittig, dus kies bij twijfel voor de kortere afstand. In verband met de veiligheid is iedereen verplicht de badmuts te dragen die je bij inschrijving ontvangt en een wetsuit of shorty. Dit bevordert ook je drijfvermogen en snelheid gelukkig! Mocht je er geen hebben dan kun je er een voor €5,- huren op de dag zelf. Reserveer hier alvast je wetsuit. Deelname aan de WWF-Sea Swim is op eigen risico en verantwoordelijkheid en de minimum leeftijd is 16 jaarBen je 16 of 17 jaar oud? Dan kun je meedoen met de swim maar je hebt dan een toestemmingsverklaring nodig van je ouders en/of voogd. Download de verklaring hier en neem deze en je identiteitsbewijs mee naar de swim. 

 

Waar kan ik de toolkit downloaden?

Download hier de toolkit met handige tips en promotiematerialen.

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen

De WWF-Sea Swim wordt mede mogeljik gemaakt dankzij de steun van onze supporters:

 

 

Manta is de nieuwste strandtent aan het Zwarte Pad in Scheveningen. Ze zijn altijd open, bij goed -en slecht weer. Bij Manta kun je terecht voor heerlijke stranddagen maar ook voor bedrijfsuitjes, evenementen of je bruiloft. Altijd alles op maat, rekening houdende met al jouw wensen. Ook is er een plastic-vrij terras en houden ze samen met vaste leveranciers een zo laag mogelijke footprint. Manta is trots sponsor van de WWF-Sea Swim en serveert gedurende de dag een vegan menu.

 

 

Tijdens de WWF-Sea Swim werken we samen met De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). Zij bewaken de veiligheid van ongeveer 12 km Haags strand van mei tot september met meer dan 100 vrijwillige Lifeguards. Dit gebeurt vanaf strandposten in Kijkduin en Scheveningen. Verder biedt de HVRB als officiële opleider zwemlessen voor de diploma's ABC en reddend zwemmend. Wil je (beter) leren zwemmen of heb je interesse om ook lifeguard worden? Loop op 21 september naar een van de lifeguards die aanwezig zijn of stuur een e-mail naar: secretaris@hvrb.nl.

 

 

Zeelandia is leverancier van bakkerij-ingrediënten voor brood en banket en levert de ingrediënten van het Pandabroodje aan ambachtelijke bakkers in heel Nederland. Via dit broodje wordt het werk van WWF al 30 jaar lang ondersteund. Dit jaar ondersteunt het Zeeuwse bedrijf de WWF-Sea Swim met een financiële bijdrage van 2500 euro en sportief door met een team mee te zwemmen.

 


Ook Coca-Cola Nederland gelooft dat er geen plastic thuishoort in de natuur en maakt het voor een team van medewerkers mogelijk om mee te zwemmen door een mooie sponsorbijdrage van 2500 euro. Coca-Cola heeft zichzelf verschillende doelen gesteld op het gebied van verantwoord gebruik van water, energiereductie, duurzame verpakkingen en verduurzaming van de landbouw. Coca-Cola en WWF werken sinds 2007 samen op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud.

 


Swimsensation - open water & triathlon training - is gespecialiseerd in open water en zee zwemmen. En trots om als swim director mee te werken aan de WWF-Sea Swim 2019.

 

           
Flow Events en Wave sup school organiseren sport- en spelactiviteiten op het strand en in het water. Dit is hun speel- én werkplek. Zji vinden het daarom heel belangrijk dat iedereen het strand en de zee zo schoon mogelijk probeert te houden en ten minste net zo schoon achterlaat als dat ze het vonden.

 

 

Het Haags Veegbedrijf (HVB) zorgt niet alleen dagelijks voor een schone stad en een schoon strand maar zorgt er ook voor dat het schoon is na grote evenementen. Na de WWF-Sea Swim komt de HVB het strand nog een keer extra schoonmaken, maar als het goed is komen ze daar natuurlijk geen afval tegen.