WWF-Sea Swim 2020

 • 500 meter
 • 1 kilometer
 • 2 kilometer
Normal fb01270ab189f8d38e523dafda9cbea2587ce183
from € 250.000 (0%)
Still to go

 

WWF-Sea Swim, zwem mee voor een plasticvrije zee.

Zaterdag 12 september organiseren we de tweede editie van de WWF-Sea Swim in Scheveningen. We gaan weer met honderden mensen tegelijk het zeewater in. We zwemmen voor een gezonde zee, een zee zonder plastic, een zee waar zeedieren veilig kunnen leven. Wist jij dat er per uur bijna 10 olympische zwembaden vol aan plastic in zee belanden? Dat jaarlijks minimaal 100.000 zeedieren sterven door plastic in zee? En dat ook wij mensen plastic binnenkrijgen via ons eten, drinken en de lucht die we inademen? Daar moeten we iets aan doen. Er is veel geld nodig om de problemen aan te pakken en de zeeën beter te beschermen. We vragen jou daarom om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. Zwem jij mee voor een plasticvrije zee? Je kunt kiezen uit 0,5 km, 1km of 2 km. Doe mee, laat je sponsoren en Free the Sea! SCHRIJF JE IN.  

 

Locatie
Scheveningen (exacte locatie volgt) 

 

Programma
Tijdens de Sea Swim is er van alles te beleven en te doen voor jong en oud. Tussen het zwemmen of aanmoedigen door kun je aan tal van activiteiten mee doen en natuurlijk ook genieten van het strand, muziek en goed eten en drinken.

 

Afstanden WWF-Sea Swim
500 meter
1 kilometer
2 kilometer
Estafette - informatie volgt

 

Early Bird korting

Iedereen is van harte welkom om naar het festival te komen, dit is gratis!

Deelname aan de Swim kost € 28,50 euro voor vroege vogels die zich vóór 31 juli 2020 aanmelden. Vanaf 31 juli betaal je € 35,-.  

 

Meer informatie voor deelnemers >

 

Heb je nog een vraag?
Kijk dan HIER bij de veelgestelde vragen.

 

 

 

"Als iedereen nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we binnen één generatie de plasticvervuiling van onze planeet stoppen." Vincent Kneefel, Oceanenexpert WWF-NL

 

Wist je dat 50% van de zeeschildpadden plastic in hun ingewanden heeft? En dat één plastic tasje al de grootste vis ter wereld, de walvishaai, kan doden? Dat moet anders! De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen bij overheden en bedrijven is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Als we zo doorgaan, zit er in 2050 meer plastic dan vissen in onze oceanen.

 

Het opgehaalde geld komt ten goede aan het Plastic Free Oceans programma van WWF.

Net als vorig jaar gaat het geld naar:

 • Flying vets - hulp aan slachtoffers van plastic
 • Plastic Smart Cities - aanpakken bij de bron
 • Afvangsystemen - afvangconstructies voor afval
 • Pilotprojecten om plastic op te ruimen
 • Ophaal, verwerking en educatie - recycling huishoudafval. Het organiseren van clean-ups.

Maar we doen meer. Dit jaar gaat het geld ook naar:

 • Bescherming zeegebieden
 • Bescherming soorten
 • Verduurzaming visserij

 

Behalve naar de Koraaldriehoek gaat het geld dit jaar ook naar Caribisch Nederland. 

 

Leuk dat je meedoet aan de WWF-Sea Swim! Hierbij alvast enkele praktische tips en informatie voor jouw voorbereiding op de Sea Swim en voor op de dag zelf. Nog niet aangemeld? Doe dat dan hier.
Ook als je niet meezwemt kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de WWF-Sea Swim.

 

Goed om te weten
Zwemmen in open water is pittig, dus kies bij twijfel voor de kortere afstand. Deelname aan de WWF-Sea Swim is op eigen risico en verantwoordelijkheid en de minimum leeftijd is 16 jaar. Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan kun je meedoen met de swim maar je hebt dan een toestemmingsverklaring nodig van je ouders en/of voogd. Download de verklaring hier en neem deze en je identiteitsbewijs mee naar de swim.

 

Waar mogen we je verwelkomen?
Scheveningen, exacte locatie volgt

 

Early Bird korting
Iedereen is van harte welkom om naar het festival te komen, dit is gratis!

Deelname aan de Swim kost € 28,50 euro voor vroege vogels die zich vóór 31 juli 2020 aanmelden. Vanaf 31 juli betaal je € 35,-.  

 

Kom op tijd!
Je kunt je bij de registratiebalie, tijden volgen. Dit gaat op naam, je hoeft hiervoor niets uit te printen. Bij de registratiebalie ontvang je jouw startnummer en badmuts.

 

Wetsuit en badmuts verplicht
In verband met de veiligheid is iedereen verplicht een badmuts te dragen die je bij inschrijving ontvangt en een wetsuit. De zee kan eind september wel wat fris zijn. Bovendien is zwemmen in zee wel wat anders dan zwemmen in open water of een zwembad. Een wetsuit is daarom verplicht gesteld. Behalve dat het je warm houdt, geeft het ook drijfvermogen en is dus prettiger én veiliger om in te zwemmen. Ze komen in verschillende vormen voor, dus bekijk hier wat we precies bedoelen met een wetsuit: wetsuit informatie.

Mocht je geen wetsuit of shorty hebben dan kun je er een voor € 7,50 huren op de dag zelf. De badmuts krijg je van ons als je op de dag zelf je startpakket komt afhalen. Je wetsuit kun je reserveren wanneer je je inschrijft voor de Sea Swim. Heb je je al ingeschreven maar nog geen wetsuit gereserveerd en wil je dit alsnog doen? Mail dan naar gowild@wwf.nl

 

Omkleden
Houd rekening met een beperkte omkleedruimte en er zijn geen douches aanwezig. Dus wat water en een handdoek om achteraf het zoute water van je gezicht te spoelen, is wel lekker.

 

Starttijden & briefing
Informatie volgt

 

Tijdregistratie
Er is geen wedstrijdelement en daarom ook geen tijdregistratie. Bij de Sea Swim draait het om de ervaring en de prestatie die jezelf neerzet. Alle deelnemers zetten zich in voor het Plastic Free Oceans programma en zijn bij voorbaat dus allemaal al winnaars voor ons! Fun en beleving staat voorop. 

 

Doe mee met de plastic afvallen challenge!
Wil je alvast trainen, je PET-rolletjes kwijtraken en je calo-rietjes verbranden, download dan de plastic afvallen app en duik straks superfit de Noordzee in.

 

Weersomstandigheden en veiligheid
De Sea Swim is een buiten event dus zijn we afhankelijk van de gemoedstoestand van moeder natuur 😉
Temperatuurtje? Op kou en warmte kun je je kleden! Bedenk wel van tevoren goed welke kleding je aan doet. Vaak heb je het wat kouder na een langere swim.

Fijn zonnetje? Heerlijk! Besef wel dat je sneller verbrandt in en op het water, dus zorg voor een goede bescherming. Sommige zonnebrandcrèmes hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van het zeeleven. Vermijd daarom zonnebrandcrèmes met het ingrediënt oxybenzone.

Regent het? Nat worden we toch, als we te water gaan...

Waait het? Golven horen bij de zee, ja toch?

We laten de Sea Swim wegens veiligheidsredenen niet doorgaan met onweer, storm, te sterke stroming of te hoge golven, dit gaat in overleg met de Reddingsbrigade. Met alle andere weersomstandigheden gaat het absoluut door! Houd de website in de gaten en check deze kort voor vertrek. Geen bericht dan gaat het door!

 

Belangrijke zwemtips
Zwemmen in zee is écht iets anders dan in het open water of zwembad! Je hebt (brandings-) golven en er zijn allerlei stromingen bij de kust. Sommige voel je duidelijk, andere heb je niet eens door. Stroming kan je helpen om heel snel te zwemmen, of het werkt tegen je. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden.

Tips voor het zwemmen met (brandings-) golven en stroming:

 • Duik door de brandingsgolf en niet erover (anders spoel je zo weer aan op het strand).
 • Zoek een punt zo hoog mogelijk en zo ver mogelijk vooruit, om op te navigeren en naartoe te zwemmen (liever niet een boot, want die kan zo maar wegvaren).
 • Stroming staat er altijd, dus besef dat je opzij gezet zal worden. Kijk goed en vaak waar je heen zwemt om jouw goede koers te bepalen (je wilt niet in Engeland of in Zandvoort eindigen toch?)
 • Adem bij voorkeur niet aan de kant waar de golven vandaan komen (dan krijg je wel erg veel zeewater in je mond).
 • Komen de golven van de zijkant, probeer dan breed te gaan zwemmen om je balans te houden. Breed insteken met borstcrawl en wijde slagen met schoolslag. (anders kan de zee wel eens aanvoelen als een wasmachine die je omver gooit).
 • Zoek en voel het ritme van de zee, van de golven en pas je slag hierop aan. Dans met de zee, ga er niet tegenin vechten.
 • Als je weer naar het strand zwemt, komen de brandingsgolven vanachter. Probeer dan met en op de golf mee te surfen! Maak je lang en recht en laat je zonder moeite naar het strand brengen.
 • Let op zandbanken en kuilen in het zand onder water, als je door het water rent of wil duiken. Let op de golfbrekers, dit is een rij gestapelde stenen dwars op de kustlijn, aangegeven met een paal met een bord dat in het water staat.

 

Startpakket voor deelnemers
Doe je mee? Dan krijg je bij je inschrijving een startpakket inclusief badmuts en leuke gadget.

 

Waar kan ik de toolkit downloaden?
Volgt.

  

Heb je nog een vraag?
Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen

 Bekijk hier de deelnamevoorwaarden.