WWF-Sea Swim 2022

 • 500 meter  (463/480 Available)
 • 1000 meter (353/390 Available)
 • 2000 meter (13/50 Available)
 • Estafette (75/80 Available)

Zwem voor het koraal

 

Zwem jij met ons mee om de unieke koraalriffen te beschermen? Op zaterdag 10 september 2022 is het zover! Dan vindt, in de zee bij Scheveningen, het grootse zwemevenement voor de bescherming van koraal plaats. Samen met honderden andere zwemmers gaan we de Noordzee in. Klotsend zout water in je gezicht, een golfbreker hier en daar met waarschijnlijk een uitdagende tegenwind. De kou en golven trotseren om vervolgens na flink wat ploeteren met een trots en voldaan gevoel de finish te bereiken. Klinkt als een onvergetelijke ervaring, toch? En dat allemaal voor het goede doel! Sta jij al te (water) trappelen? Geef je dan snel op voor de 0.5 km, 1 km, 2 km of estafette Swim. Doe mee en laat je sponsoren!

Locatie
MANTA BEACH
Strand Noord 57b
2586 ZZ Scheveningen

Programma
Tijdens de Sea Swim is er van alles te beleven en te doen voor jong en oud. Tussen het zwemmen of aanmoedigen door kun je genieten van het strand, muziek en goed eten en drinken.

09:30 uur           Aanmeldbalies open
11.00 uur           Start eerste wave 2 km 
12:00 uur           Start eerste wave 1 km
13:00 uur           Start tweede wave 1 km
14:00 uur           Start eerste wave 0.5 km 
15:00 uur           Start tweede wave 0.5 km
15:30 uur           Start estafette
16:00 uur           Bekendmaking eindbedrag
17:00 uur           Einde evenement 

 

Meer info voor deelnemers


Bekijk hier de aftermovie van 2019! 

 

 

Leuk dat je meedoet aan de WWF-Sea Swim! Hierbij alvast enkele praktische tips en informatie voor jouw voorbereiding op de Sea Swim en voor op de dag zelf. Nog niet aangemeld? Doe dat dan hier


Waar mogen we je verwelkomen?
Bij Manta Beach, Strand Noord 57b in Scheveningen. 

Kom op tijd!
Je kunt je bij de registratiebalie vanaf 09:30 uur aanmelden. Dit gaat op naam, je hoeft hiervoor niets uit te printen. Bij de registratiebalie ontvang je jouw startnummer en badmuts. Het volledige programma volgt nog.

Heb je een eigen wetsuit? Meld je dan 1 uur van te voren bij de registratiebalie. Heb je geen eigen wetsuit? Zorg er dan voor dat je 1,5 uur van te voren aanwezig bent om je te registeren. 

Inschrijfgeld
Een deelname aan WWF-Sea Swim bedraagt 45 euro per persoon. Hiervoor krijg je bij je inschrijving een startpakket inclusief milieuvriendelijke siliconen badmuts!

Wetsuit en badmuts verplicht
In verband met de veiligheid is iedereen verplicht een badmuts te dragen die je bij inschrijving ontvangt. Dit zijn uiteraard milieuvriendelijke siliconen badmutsen. De zee kan in september wel wat fris zijn. Bovendien is zwemmen in zee wel wat anders dan zwemmen in open water of een zwembad. Een wetsuit is daarom verplicht gesteld. Behalve dat het je warm houdt, geeft het ook drijfvermogen en is dus prettiger én veiliger om in te zwemmen. Meer informatie over waar een wetsuit aan moet voldoen, vind je hier. Er zijn wetsuits te huur bij op de dag zelf bij de inschrijfbalie voor €7,50. Reserveer je wetsuit gauw via wwf.nl/wetsuit

Minimale leeftijd
Zwemmen in open water is pittig, dus kies bij twijfel voor de kortere afstand. Deelname aan de WWF-Sea Swim is op eigen risico en verantwoordelijkheid en de minimum leeftijd is 16 jaar. Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan kun je meedoen met de Swim maar je hebt dan een toestemmingsverklaring nodig van je ouders en/of voogd. Download de verklaring hier en neem deze en je identiteitsbewijs mee naar de Swim.

Omkleden
Houd rekening met een beperkte omkleedruimte en er zijn geen douches aanwezig. Je krijgt van ons een handdoek om je af te drogen en het zoute water van je gezicht te spoelen. 

0,5 km / 1 km / 2 km
Je kunt je opgegeven voor de 0,5 km, 1 km, 2 km. Voor deze afstanden hebben we verschillende startgroepen (startwaves). We gaan uit van 3 waves. De starttijd van de wave is de daadwerkelijke start in het water. Voorafgaand daaraan is er een welkomstwoord en een briefing, waarna we gezamenlijk naar het startpunt toelopen. Als daar het startsein klinkt, gaan alle deelnemers beginnen aan hun echte WWF-Sea Swim! Als deelnemer dien je omgekleed en wel klaar te staan bij de briefing van jouw wave bij Manta Beach. De start- en briefingtijden volgen nog op de website en per mail. Dus houd de website in de gaten!

Estafette
Dit jaar kun je ook kiezen om mee te doen aan de estafette. In een team van 4 deelnemers leg je gezamelijk 1 kilometer (4x 250 meter) af. Je wisselt elkaar af en gaat de strijd aan met andere teams. Er kunnen maximaal 20 teams meedoen met de estafette, dus trommel je familie, vrienden of collega’s op om een team te vormen en meld je gauw aan!

Weerstomstandigheden en veiligheid
De Sea Swim is een buiten event dus zijn we afhankelijk van de gemoedstoestand van moeder natuur. 😉

 • Temperatuurtje?
  Op kou en warmte kun je je kleden! Bedenk wel van tevoren goed welke kleding je aan doet. Vaak heb je het wat kouder na een langere Swim.
 • Fijn zonnetje?
  Heerlijk! Besef wel dat je sneller verbrandt in en op het water, dus zorg voor een goede bescherming. Sommige zonnebrandcrèmes hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van het zeeleven. Vermijd daarom zonnebrandcrèmes met het ingrediënt oxybenzone.
 • Regent het?
  Nat worden we toch, als we te water gaan... 
 • Waait het?
  Golven horen bij de zee, ja toch?

We laten de Sea Swim wegens veiligheidsredenen niet doorgaan met onweer, storm, te sterke stroming of te hoge golven, dit gaat in overleg met de Reddingsbrigade. Met alle andere weersomstandigheden gaat het absoluut door! Houd de website in de gaten en check deze kort voor vertrek. Geen bericht dan gaat het door! 

Belangrijke zwemtips
Zwemmen in zee is écht iets anders dan in het open water of zwembad! Je hebt (brandings-) golven en er zijn allerlei stromingen bij de kust. Sommige voel je duidelijk, andere heb je niet eens door. Stroming kan je helpen om heel snel te zwemmen, of het werkt tegen je. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. In aanloop naar de Sea Swim zullen wij praktische tips delen. Werk samen met en niet tegen de zee.

Tips voor het zwemmen met (brandings-) golven en stroming:

 • Duik door de brandingsgolf en niet erover (anders spoel je zo weer aan op het strand).
 • Zoek een punt zo hoog mogelijk en zo ver mogelijk vooruit, om op te navigeren en naartoe te zwemmen (liever niet een boot, want die kan zo maar wegvaren).
 • Stroming staat er altijd, dus besef dat je opzij gezet zal worden. Kijk goed en vaak waar je heen zwemt om jouw goede koers te bepalen (je wilt niet in Engeland of in Zandvoort eindigen toch?)
 • Adem bij voorkeur niet aan de kant waar de golven vandaan komen (dan krijg je wel erg veel zeewater in je mond).
 • Komen de golven van de zijkant, probeer dan breed te gaan zwemmen om je balans te houden. Breed insteken met borstcrawl en wijde slagen met schoolslag. (anders kan de zee wel eens aanvoelen als een wasmachine die je omver gooit).
 • Zoek en voel het ritme van de zee, van de golven en pas je slag hierop aan. Dans met de zee, ga er niet tegenin vechten.
 • Als je weer naar het strand zwemt, komen de brandingsgolven vanachter. Probeer dan met en op de golf mee te surfen! Maak je lang en recht en laat je zonder moeite naar het strand brengen.
 • Let op zandbanken en kuilen in het zand onder water, als je door het water rent of wil duiken. Let op de golfbrekers, dit is een rij gestapelde stenen dwars op de kustlijn, aangegeven met een paal met een bord dat in het water staat.

Wat krijg je er voor terug?

 • Milieuvriendelijke badmuts
 • Handdoek om het zoute water van je gezicht te vegen
 • Tips om donaties op te halen
 • Optie om een trainingsdag te volgen met een professionele zwemcoach
 • Water en tussendoortjes voor en na de Swim
 • Livemuziek van een bekende Nederlandse band
 • En natuurlijk een heerlijk voldaan gevoel, zodra je deze intense tocht hebt afgelegd!

Startpakket voor deelnemers
Doe je mee? Dan krijg je bij je inschrijving een startpakket inclusief milieuvriendelijke siliconen badmuts.

Waar kan ik de toolkit downloaden?
Download hier de toolkit met handige tips en promotiematerialen. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn vrienden en familie mij sponsoren?
We hebben 4 gouden tips voor je op een rijtje gezet.

Heb je vragen over de Swim?
Check de Q&A hier

De algemene voorwaarden van de WWF-Sea Swim 2022 zijn hier te vinden. 

Ik zwem mee!

Wat leuk dat jouw bedrijf mee wilt doen aan de WWF-Sea Swim! Er zijn meerdere manieren waarop een bedrijf of organisatie mee kan doen:


Estafette
Naast dat werknemers zich individueel op kunnen geven voor de swim, kun je je dit jaar opgeven als team, in de vorm van een estafette. In een team van 4 deelnemers leg je gezamenlijk 1 kilometer (4x 250 meter) af. Je wisselt elkaar af en gaat de strijd aan met andere teams. Ideaal voor een bedrijventeam! Trommel dus je collega’s/werknemers/werkgevers op en meld je aan. Er kunnen maximaal 20 teams meedoen met de estafette, dus wees er snel bij.

Sponsoren
Je kunt als bedrijf de deelnemers steunen door een sponsorgift te doen. Vul bij ‘naam’ de naam van de organisatie in. Zo herkennen we deze gift als bedrijfsgift.

Natuurlijk kun je ook je collega’s steunen door bijvoorbeeld het opgehaalde sponsorgeld te verdubbelen. Neem voor de mogelijkheden contact op met Femke Holdorp, Business Advisor bij WWF via bedrijven@wwf.nl of 0800-1962.

Spread the word
Hoe meer deelnemers, hoe meer geld we kunnen ophalen voor de bescherming van de koraalriffen! Het helpt dan ook enorm als zoveel mogelijk mensen afweten van dit event. Download hier de toolkit met o.a. socialmedia-banners, e-mailhandtekening en socialmedia-teksten. Ook bevat de toolkit een promotievideo die afgespeeld kan worden op jullie beeldschermen.  

Directe gift doen
Lukt het niet om deel te nemen aan de Sea Swim, maar wil je wel de Koraaldriehoek steunen? Dat kan door een gift te doen via dit formulier.

Wie wel eens gesnorkeld of gedoken heeft weet het: de onderwaterwereld is verbijsterend mooi. 

De kleurrijke koraalriffen herbergen prachtige vissen, hardwerkende krabben en schattige schildpadden. De riffen fungeren als kraamkamer en leefgebied voor vissen en andere zeedieren, en zijn cruciaal voor duizenden oceaanbewoners. Ook voor ons mensen is koraal onmisbaar. De riffen vormen natuurlijke golfbrekers, en beschermen zo kustgemeenschappen tegen extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Zonder deze natuurlijke golfbrekers verdwijnen de legstranden van schildpadden, en lopen de mensen gevaar hun woonplaats kwijt te raken aan de oceaan.

Enkele van de mooiste en rijkste riffen liggen in de Koraaldriehoek. In de zeeën rond Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor vind je een driehoekig gebied, bewoond door walvissen, mantaroggen, zeeschildpadden, dolfijnen en bijna 600 soorten koraal. De Koraaldriehoek is hét gebied met de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld.

Helaas dreigt deze unieke onderwaterwereld te verdwijnen. Vervuiling, het toenemende toerisme, niet-duurzame visserij en het winnen van olie en gas vormen de gevaren voor deze regio. WWF zet alles op alles om te zorgen dat de prachtige en onmisbare natuur van de Koraaldriehoek niet verloren gaat. Help jij mee om het koraal te beschermen? Doe dan zaterdag 10 september mee aan de WWF-Sea Swim in Scheveningen, het grootste zwemevenement voor de bescherming van het koraal. Je kunt kiezen uit 0,5 km, 1 km of 2 km of estafette. Wil je liever niet het water in? Dan kun je de Sea Swim ook vanaf het strand supporten.

Wat kunnen wij dankzij jullie sponsorgeld:

 • Monitoren koraal: in het beschermde zeegebied Tun Mustapha Park in Maleisië, wordt gemonitord hoe het gaat met het koraal; groeit het, of neemt het af?  
 • Beschermen zeeschildpadden: zeeschildpadden zijn onmisbaar voor koraal, zij houden het gezond. Natuurbeschermers beschermen nesten, zodatmeer schildpadjes uitkomen.  
 • Verminderen van plastic afval.
 • Dag patrouille op zee in een beschermd gebied.  
 • Detectie dynamietvisserij: deze vorm van visserij vernietigt koraal, met speciale detectieplatforms kunnen deze illegale praktijken wordenopgespoord en bestraft. 
 • Opleiden van lokale natuurbeschermers.  

 

Lees meer over wat WWF doet in de koraaldriehoek.