WWF-Sea Swim, zwemmen voor een plasticvrije zee

Target reached Normal ba3b75d2f46610e54a36cde1e6f96ba16c183767
from € 130.000 (100%)
Still to go

 

Zwem jij mee voor een plasticvrije zee?

 

Zaterdag 21 september organiseren we de WWF-Sea Swim in Scheveningen. We gaan met honderden mensen tegelijk het zeewater in en zwemmen voor ons leven! We zwemmen namelijk tegen de plasticvervuiling van de zee. Wist jij dat er per uur bijna 10 olympische zwembaden vol aan plastic in zee belanden? Dat jaarlijks minimaal 100.000 zeedieren sterven door plastic in zee? En dat ook wij mensen plastic binnenkrijgen via ons eten, drinken en de lucht die we inademen? Daar moeten we nu iets aan doen, voor ons en toekomstige generaties. Er is veel geld nodig om het probleem aan te pakken en we vragen jou daarom om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. Zwem jij mee voor een plasticvrije zee? Je kunt kiezen uit 0,5 km of 1,0 km. Doe mee en Free the Sea!

MEER INFORMATIE VOOR DEELNEMERS>>

 

Locatie

MANTA BEACH
Strand Noord 57b
2586 ZZ Scheveningen

 

Programma

Tijdens de Sea Swim is er van alles te beleven en te doen voor jong en oud. Tussen het zwemmen of aanmoedigen door kun je aan tal van activiteiten mee doen en natuurlijk ook genieten van het strand, muziek en goed eten en drinken.

 

10:30 Aanmeldbalie open

11:00 DJ Ome
Kev

12:00 Wave 1 – 1000 meter

12:30
Boerenbeachgolf

13:00
TEDx speech door Vincent, WWF-Oceanenexpert
Plastic Soep: een grote bedreiging voor het leven in zee, en wat we eraan kunnen doen?

13:20 Wave 2 – 1000 meter

13:30 Expeditie Robinson

14:00
TEDx speech – Ralph Groenheijde van TrashUre Hunt

14:35 Wave 3 – 500 meter

14:30 Zandsculpturen workshop

14:30 Beach
cleanup door The Surfrider Foundation 

14:45
Kite demonstratie met de WWF-kite door Bram van WoodyCookie

15:00 Coverband Late
Night Seranade

15:45 Bekendmaking eindstand

16:15 Coverband Late
Night Seranade

17:00 Einde

 

STANDS

Rondom Manta Beach vind je tal van activiteiten en stands van het Wereld Natuur Fonds en duurzame partners van de Swim. Maak je eigen bruisbal bij LUSH, doe mee aan de Plastic Bende Quiz, laat je schminken, maak iets moois van wegwerpafval bij Plastival of neem een kijkje bij de tentoonstelling van Muzee Scheveningen. De stands heten je van harte welkom tussen 11:00 en 17:00.

 

STRANDACTIVITEITEN

Je kunt je op de dag zelf aanmelden voor een van de activiteiten. De activiteiten zijn voor alle leeftijden, deelname is gratis en duren een uur. 

Boerenbeachgolf 
Om 12:30 kun je mee doen aan Boerenbeachgolf. Hiervoor hoe je zeker niet echt te kunnen golfen. Op het strand worden verschillende en uitdagende holes uitgezet en is het de bedoeling om de bal met zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Er is plek voor 60 personen!

Expeditie Robinson
Om 13:30 kun je jezelf op de proef stellen en moet je samen met je team allerlei uitdagingen doorstaan. Altijd al mee willen doen aan het Tv-programma Expeditie Robinson? Dan is dit je kans! Van het o.a. bouwen van een levensgrote katapult, het maken van een bamboetoren, vuur maken en een waterparcours – dit is je kans om te laten zien wat voor survival skills jij in huis hebt. Er is plek voor 100 personen.

Zandsculpturen
Met je voeten en handen in het zand om 14:30. Flashbacks naar je jeugd waar je met je emmertje in de hand je zandkasteel ging bouwen zoals je dat vroeger als klein kind al deed. Kom zandsculpturen maken en ga samen voor een creatief ontwerp. Door goede hulp leer je hoe de grote jongens hun kunstwerken bouwen! En toch hou je dat nostalgische gevoel over van toen je 6 jaar oud was en de zee bijna je kasteel verwoestte. Er is plek voor 75 personen.

Optioneel: Wave Sup School
Altijd al willen leren surfen, suppen of kiten? Bij onze vrienden van de Wave Sup School bij Manta Beach kun je tegen betaling op zaterdag 21 september het water op. Deelname is op eigenrisico.

 • Surfles of Suples
  • €25,- p.p.
  • 1,5 uur
 • Surfboard/Supboard Huren
  • € 10,- p.p.
  • 1 uur
 • Powerkite les
  • €22,50 p.p.
  • 1,5 uur
 • Big sup (sup voor 8-10 man)
  • €75,-
  • 2 uur
 • Yoga
  • €15,- p.p.
  • 1 uur

 

 

“Als iedereen nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we binnen één generatie de plasticvervuiling van onze planeet stoppen."  

Vincent Kneefel, Oceanenexpert WWF-NL

 

Gelukkig zijn steeds meer mensen en overheden zich ervan bewust dat er snel iets moet gebeuren aan het plasticafvalprobleem. De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Als we nu niet in actie komen, ligt er in 2030 ruim 300 miljard kilo plastic in zee.

 

Aanpakken bij de bron

De grootste bron van de plastic soep in zee zijn landen in en rondom de Koraaldriehoek. Indonesië alleen al zorgt voor 1 miljard kilo plastic in zee per jaar! En dat terwijl de koraalriffen van de Koraaldriehoek een belangrijke kraamkamer zijn voor onze oceanen en bron van inkomsten voor miljoenen mensen. Daar moeten we dus aan de slag want daar kunnen we de meeste impact bereiken.

 

WAT DOET WWF?

 

Flying vets - hulp aan slachtoffers van plastic

Meer dan 50 procent van alle zeeschildpadden in de Koraaldriehoek heeft plastic in zich. De dieren eten per ongeluk stukjes plastic, stikken in een tasje of raken verstrikt in ronddrijvend plastic afval. Sommige kleintjes bereiken de zee nooit door de bergen afval op het strand. WWF stuurt teams van Flying Vets op pad: dierenartsen die vrijwillig in actie komen om zeeschildpadden en andere dierlijke slachtoffers van plastic afval op te vangen en te behandelen.

 

Plastic Smart Cities - aanpakken bij de bron

60 procent van het plastic afval in zee komt, vaak via rivieren, uit stedelijke gebieden. Vooral bij steden in de Koraaldriehoek is het plasticprobleem groot. Ophaaldiensten voor vuilnis en afvalverwerking zijn vaak beperkt. Hierdoor ‘lekt’ veel afval weg naar zee. WWF heeft Plastic Smart Cities opgericht, een internationaal actieprogramma om samen met steden in Thailand, Indonesië en andere landen in de Koraaldriehoek de enorme stroom plastic afval naar zee te stoppen. Plastic Smart Cities is het netwerk waar kennis, ervaringen en expertise wordt gedeeld. In proefprojecten in 6 steden en toeristische-hotspots in de Koraaldriehoek, willen we in 2025 een reductie van 30% plastic. We lobbyen bij deze steden om actie te ondernemen en helpen met het ontwikkelen van concrete actieplannen.

 

Afvangsystemen - afvangconstructies voor afval

Ruim 50 procent van al het plastic afval dat in de wereldzeeën drijft is afkomstig uit rivieren in Azië. Daar bedreigt het de koraalriffen en vissen zoals mantaroggen en walvishaaien. Deze grote vissen voeden zich door met hun bek wagenwijd open voedsel uit het water te halen en kunnen zo veel plastic binnenkrijgen. Samen met partners installeren we afval-vangsystemen zoals ‘armen’ van bamboe of metaal, die in rivieren en kanalen het afval vasthouden. Zo kan het verzameld worden en op een goede manier verwerkt of gerecycled en voorkomen we dat het plastic in zee terecht komt. In sommige belangrijke voedselgebieden voor mantaroggen en schildpadden is het probleem al zo groot, dat we er ook plastic in zee opruimen.

 

Ophaal, verwerking en educatie - recycling huishoudafval

Veel mensen in en rond de Koraaldriehoek hebben geen toegang tot afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Daarnaast ontbreekt de kennis dat plastic langzaam afbreekt en jarenlang in de natuur blijft. Samen met de lokale overheid en ondernemers starten we op twee testlocaties in de Koraaldriehoek afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Hier wordt huishoudafval ingezameld en gesorteerd voor recycling. Verder verzorgen we educatieprogramma’s voor scholen en buurthuizen over waarom afvalscheiding belangrijk is.


 

 

Leuk dat je meedoet aan de WWF-Sea Swim! Hierbij alvast enkele praktische tips en informatie voor jouw voorbereiding op de Sea Swim en voor op de dag zelf. Nog niet aangemeld? Doe dat dan hier.

Ook als je niet meezwemt kun je genieten van een leuk en divers programma rondom de WWF-Sea Swim. 
BEKIJK HIER HET PROGRAMMA

 

Goed om te weten

Zwemmen in open water is pittig, dus kies bij twijfel voor de kortere afstand. Deelname aan de WWF-Sea Swim is op eigen risico en verantwoordelijkheid en de minimum leeftijd is 16 jaarBen je 16 of 17 jaar oud? Dan kun je meedoen met de swim maar je hebt dan een toestemmingsverklaring nodig van je ouders en/of voogd. Download de verklaring hier en neem deze en je identiteitsbewijs mee naar de swim. 

 

Waar mogen we je verwelkomen?

Bij Manta Beach, Strand Noord 57b in Scheveningen. 

 

Kom op tijd!

Je kunt je bij de registratiebalie vanaf 10:30 uur aanmelden. Dit gaat op naam, je hoeft hiervoor niets uit te printen. Bij de registratiebalie ontvang je jouw startnummer en badmuts. Bekijk hier het volledige programma. 

 

Wetsuit en badmuts verplicht

In verband met de veiligheid is iedereen verplicht een badmuts te dragen die je bij inschrijving ontvangt en een wetsuit. De zee kan eind september wel wat fris zijn. Bovendien is zwemmen in zee wel wat anders dan zwemmen in open water of een zwembad. Een wetsuit is daarom verplicht gesteld. Behalve dat het je warm houdt, geeft het ook drijfvermogen en is dus prettiger én veiliger om in te zwemmen. Ze komen in verschillende vormen voor, dus bekijk hier wat we precies bedoelen met een wetsuit: wetsuit informatie.  

 

Omkleden

Houd rekening met een beperkte omkleedruimte en er zijn geen douches aanwezig. Dus wat water en een handdoek om achteraf het zoute water van je gezicht te spoelen, is wel lekker.

 

Starttijden & briefing

Je hebt je opgegeven voor de 500m of de 1km Sea Swim. Voor deze afstanden hebben we verschillende startgroepen (startwaves). We gaan uit van 3 waves. De starttijd van de wave is de daadwerkelijke start in het water. Voorafgaand daaraan is er een welkomstwoord en een briefing, waarna we gezamenlijk naar het startpunt toelopen. Als daar het startsein klinkt, gaan alle deelnemers beginnen aan hun echte WWF-Sea Swim! Als deelnemer dien je omgekleed en wel klaar te staan bij de briefing van jouw wave bij Manta Beach.

De indeling in welke wave jij zit, wordt na 17 september per mail bekend gemaakt.

 

Weersomstandigheden en veiligheid

De Sea Swim is een buiten event dus zijn we afhankelijk van de gemoedstoestand van moeder natuur 😉

Temperatuurtje? Op kou en warmte kun je je kleden! Bedenk wel van tevoren goed welke kleding je aan doet. Vaak heb je het wat kouder na een langere swim.

Fijn zonnetje? Heerlijk! Besef wel dat je sneller verbrandt in en op het water, dus zorg voor een goede bescherming. Sommige zonnebrandcrèmes hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van het zeeleven. Vermijd daarom zonnebrandcrèmes met het ingrediënt oxybenzone.

Regent het? Nat worden we toch, als we te water gaan... 

Waait het? Golven horen bij de zee, ja toch?

We laten de Sea Swim wegens veiligheidsredenen niet doorgaan met onweer, storm, te sterke stroming of te hoge golven, dit gaat in overleg met de Reddingsbrigade. Met alle andere weersomstandigheden gaat het absoluut door! Houd de website in de gaten en check deze kort voor vertrek. Geen bericht dan gaat het door! 

 

Belangrijke zwemtips

Zwemmen in zee is écht iets anders dan in het open water of zwembad! Je hebt (brandings-) golven en er zijn allerlei stromingen bij de kust. Sommige voel je duidelijk, andere heb je niet eens door. Stroming kan je helpen om heel snel te zwemmen, of het werkt tegen je. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Lees hier de tips van Swimsenstation, de Swim Director tijdens de WWF-Sea Swim. Hun motto: speel in en met de zee! Werk samen met  en niet tegen de zee.

Tips van Swimsenstation voor het zwemmen met (brandings-) golven en stroming:

 • Duik door de brandingsgolf en niet erover (anders spoel je zo weer aan op het strand).
 • Zoek een punt zo hoog mogelijk en zo ver mogelijk vooruit, om op te navigeren en naartoe te zwemmen (liever niet een boot, want die kan zo maar wegvaren).
 • Stroming staat er altijd, dus besef dat je opzij gezet zal worden. Kijk goed en vaak waar je heen zwemt om jouw goede koers te bepalen (je wilt niet in Engeland of in Zandvoort eindigen toch?)
 • Adem bij voorkeur niet aan de kant waar de golven vandaan komen (dan krijg je wel erg veel zeewater in je mond).
 • Komen de golven van de zijkant, probeer dan breed te gaan zwemmen om je balans te houden. Breed insteken met borstcrawl en wijde slagen met schoolslag. (anders kan de zee wel eens aanvoelen als een wasmachine die je omver gooit).
 • Zoek en voel het ritme van de zee, van de golven en pas je slag hierop aan. Dans met de zee, ga er niet tegenin vechten.
 • Als je weer naar het strand zwemt, komen de brandingsgolven vanachter. Probeer dan met en op de golf mee te surfen! Maak je lang en recht en laat je zonder moeite naar het strand brengen.
 • Let op zandbanken en kuilen in het zand onder water, als je door het water rent of wil duiken. Let op de golfbrekers, dit is een rij gestapelde stenen dwars op de kustlijn, aangegeven met een paal met een bord dat in het water staat.

 

Startpakket voor deelnemers

Doe je mee? Dan krijg je bij je inschrijving een startpakket inclusief badmuts en leuke gadget.

 

Waar kan ik de tookit downloaden?

Download hier de toolkit met handige tips en promotiematerialen.

 

Heb je nog een vraag?

Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen

De WWF-Sea Swim wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze supporters:

 

 

Manta is de nieuwste strandtent aan het Zwarte Pad in Scheveningen. Ze zijn altijd open, bij goed -en slecht weer. Bij Manta kun je terecht voor heerlijke stranddagen maar ook voor bedrijfsuitjes, evenementen of je bruiloft. Altijd alles op maat, rekening houdende met al jouw wensen. Ook is er een plastic-vrij terras en houden ze samen met vaste leveranciers een zo laag mogelijke footprint. Manta is trots sponsor van de WWF-Sea Swim en serveert gedurende de dag een vegan menu.

 

 

Tijdens de WWF-Sea Swim werken we samen met De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). Zij bewaken de veiligheid van ongeveer 12 km Haags strand van mei tot september met meer dan 100 vrijwillige Lifeguards. Dit gebeurt vanaf strandposten in Kijkduin en Scheveningen. Verder biedt de HVRB als officiële opleider zwemlessen voor de diploma's ABC en reddend zwemmend. Wil je (beter) leren zwemmen of heb je interesse om ook lifeguard worden? Loop op 21 september naar een van de lifeguards die aanwezig zijn of stuur een e-mail naar: secretaris@hvrb.nl.

 


Ook Coca-Cola Nederland gelooft dat er geen plastic thuishoort in de natuur en maakt het voor een team van medewerkers mogelijk om mee te zwemmen door een mooie sponsorbijdrage van 2500 euro. Coca-Cola heeft zichzelf verschillende doelen gesteld op het gebied van verantwoord gebruik van water, energiereductie, duurzame verpakkingen en verduurzaming van de landbouw. Coca-Cola en WWF werken sinds 2007 samen op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud.

 

 

Jolly Booth on Wheels is een unieke belevenis op wielen. Maak tijdens de WWF-Sea Swim een foto in deze Photo Booth en neem een leuke fotoherinnering mee naar huis. 

 


Swimsensation - open water & triathlon training - is gespecialiseerd in open water en zee zwemmen. En trots om als swim director mee te werken aan de WWF-Sea Swim 2019.

 

LUSH houd zich bezig met het duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van cosmetica-artikelen zoals zeep, bodylotion en make-up. De producten van LUSH zijn geschikt voor vegetariërs en dierproefvrij. Om het gebruik van plastic terug te dringen heeft het bedrijf shampoo, bad- en massageolie in vaste vorm ontwikkeld. Tijdens de WWF-Sea Swim kun je de producten van LUSH komen ruiken, testen en meenemen voor thuis en als je meedoet aan de beach clean up kun je zelf een echte LUSH bruisbal maken. 

 

           
Flow Events en Wave sup school organiseren sport- en spelactiviteiten op het strand en in het water. Dit is hun speel- én werkplek. Zji vinden het daarom heel belangrijk dat iedereen het strand en de zee zo schoon mogelijk probeert te houden en ten minste net zo schoon achterlaat als dat ze het vonden.

  

Surfrider Foundation is er voor iedereen die van de zee houdt en onze prachtige Noordzee, kust en surf spots wil beschermen. Tijdens de WWF-Sea Swim kun je bij Surfrider Foundation meedoen aan de beach cleanup. 

 


Athlete Sports World is de triatlonwinkel in Nederland. Hier vind je alle producten die je nodig hebt om tijdens de WWF-Sea Swim lekker te zwemmen, zoals een zwemwetsuit. Doe je een keer een triathlon dan vind je hier ook trisuits, hardloopschoenen, zwembrillen, sportvoeding, accessoires en nog veel meer! Athlete Sports World sponsort tijdens de WWF-Sea Swim de zwemboeien.

 

Tegen 2050 zal er meer plastic in de oceanen zijn dan vis. We zijn op missie om dit te voorkomen door plastic disposables te vervangen door natuurlijke alternatieven. Disposables.bio biedt een breed scala aan biologisch afbreekbare en composteerbare disposable serviezen en verpakkingen. Veel van de merken die wij aanbieden, ontwerpen en produceren wij zelf. We streven ernaar om de hoogste kwaliteit te vinden voor betaalbare prijzen, waardoor composteerbaar servies voor iedereen beschikbaar is. NOTHING BEATS NATURE. Disposables.bio levert alle duurzame disposables tijdens de WWF-Sea Swim. 

 

Kristalhelder water. In elke oceaan en uit elke kraan. Dat is wat Dopper wil. We willen dat iedereen een herbruikbare fles verkiest boven wegwerpflesjes, om zo de waterbronnen van deze wereld te beschermen tegen plastic. Elke verkochte fles helpt Dopper impact maken. Met de opbrengsten van de fles ontwikkelen we educatieve programma’s, investeren we in onderzoek en zorgen we met wereldwijde campagnes voor meer kennis en bewustwording omtrent plastic vervuiling. De WWF-Sea Swim dragen we natuurlijk een warm hart toe. En om er zeker van te zijn dat alle vrijwilligers zo min mogelijk plastic gebruiken, voorzien we elke vrijwilliger van een Dopper.

 

Een plasticvrije zee is waar we het voor doen! De WWF Sea Swim beloofd een mooie dag te worden. WAAR gaat, samen met alle andere WWF partners, plastic een halt toe roepen. Bij de 'WAAR-Stand' vind je allerlei alternatieven die jouw leven helpen te verduurzamen én te ont-plasticen. Voor wie ons nog niet kent: WAAR is met 24 winkels de grootste duurzame en fairtrade Cadeau winkel keten van Nederland.

 

Fabiola Minda, documentair fotografe, draagt de WWF-Sea Swim een warm hart toe en is als event-fotografe aan de Swim verbonden.

 

 

Het Haags Veegbedrijf (HVB) zorgt niet alleen dagelijks voor een schone stad en een schoon strand maar zorgt er ook voor dat het schoon is na grote evenementen. Na de WWF-Sea Swim komt de HVB het strand nog een keer extra schoonmaken, maar als het goed is komen ze daar natuurlijk geen afval tegen.