WWF-Sea Swim, zwemmen voor een plasticvrije zee

Streefbedrag behaald
van totaal € 130.000 (116%)

 

Eerste WWF-Sea Swim een succes!

 

Onder luid gejuich hebben op zaterdag 21 september 590 geoefende en minder geoefende zwemmers de Noordzee bedwongen om geld in te zamelen tegen plasticvervuiling. Voor deze eerste WWF-Sea Swim werd 0,5 of 1 kilometer gezwommen en hebben de deelnemers tot nu toe maar liefst 149.000 euro ingezameld! De deelnemers hebben daarmee niet alleen sportief een enorme prestatie geleverd, maar ook voor de natuur. 

Tijdens de Sea Swim was er van alles te beleven en te doen voor jong en oud. Tussen het zwemmen of aanmoedigen door kon men aan tal van activiteiten mee doen en natuurlijk ook genieten van het strand, muziek en goed eten en drinken.

Het ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar projecten van het Wereld Natuur Fonds om plastic in de Koraaldriehoek bij Indonesië tegen te gaan. Per uur belanden wereldwijd zo’n tien olympische zwembaden vol plastic in zee. De vervuiling kost jaarlijks minimaal 100.000 zeedieren het leven en komt als microplastics in ons eten, drinken en in de lucht.

Lees meer over plastic in de oceanen en wat WWF doet op freethesea.nl!

 

Alle zwemmers, donateurs, vrijwilligers, sponsoren en bezoekers:

HARTELIJK BEDANKT!

 

 

 

 

 

 

 

“Als iedereen nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we binnen één generatie de plasticvervuiling van onze planeet stoppen."  

Vincent Kneefel, Oceanenexpert WWF-NL

 

Gelukkig zijn steeds meer mensen en overheden zich ervan bewust dat er snel iets moet gebeuren aan het plasticafvalprobleem. De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Als we nu niet in actie komen, ligt er in 2030 ruim 300 miljard kilo plastic in zee.

 

Aanpakken bij de bron

De grootste bron van de plastic soep in zee zijn landen in en rondom de Koraaldriehoek. Indonesië alleen al zorgt voor 1 miljard kilo plastic in zee per jaar! En dat terwijl de koraalriffen van de Koraaldriehoek een belangrijke kraamkamer zijn voor onze oceanen en bron van inkomsten voor miljoenen mensen. Daar moeten we dus aan de slag want daar kunnen we de meeste impact bereiken.

 

WAT DOET WWF?

 

Flying vets - hulp aan slachtoffers van plastic

Meer dan 50 procent van alle zeeschildpadden in de Koraaldriehoek heeft plastic in zich. De dieren eten per ongeluk stukjes plastic, stikken in een tasje of raken verstrikt in ronddrijvend plastic afval. Sommige kleintjes bereiken de zee nooit door de bergen afval op het strand. WWF stuurt teams van Flying Vets op pad: dierenartsen die vrijwillig in actie komen om zeeschildpadden en andere dierlijke slachtoffers van plastic afval op te vangen en te behandelen.

 

Plastic Smart Cities - aanpakken bij de bron

60 procent van het plastic afval in zee komt, vaak via rivieren, uit stedelijke gebieden. Vooral bij steden in de Koraaldriehoek is het plasticprobleem groot. Ophaaldiensten voor vuilnis en afvalverwerking zijn vaak beperkt. Hierdoor ‘lekt’ veel afval weg naar zee. WWF heeft Plastic Smart Cities opgericht, een internationaal actieprogramma om samen met steden in Thailand, Indonesië en andere landen in de Koraaldriehoek de enorme stroom plastic afval naar zee te stoppen. Plastic Smart Cities is het netwerk waar kennis, ervaringen en expertise wordt gedeeld. In proefprojecten in 6 steden en toeristische-hotspots in de Koraaldriehoek, willen we in 2025 een reductie van 30% plastic. We lobbyen bij deze steden om actie te ondernemen en helpen met het ontwikkelen van concrete actieplannen.

 

Afvangsystemen - afvangconstructies voor afval

Ruim 50 procent van al het plastic afval dat in de wereldzeeën drijft is afkomstig uit rivieren in Azië. Daar bedreigt het de koraalriffen en vissen zoals mantaroggen en walvishaaien. Deze grote vissen voeden zich door met hun bek wagenwijd open voedsel uit het water te halen en kunnen zo veel plastic binnenkrijgen. Samen met partners installeren we afval-vangsystemen zoals ‘armen’ van bamboe of metaal, die in rivieren en kanalen het afval vasthouden. Zo kan het verzameld worden en op een goede manier verwerkt of gerecycled en voorkomen we dat het plastic in zee terecht komt. In sommige belangrijke voedselgebieden voor mantaroggen en schildpadden is het probleem al zo groot, dat we er ook plastic in zee opruimen.

 

Ophaal, verwerking en educatie - recycling huishoudafval

Veel mensen in en rond de Koraaldriehoek hebben geen toegang tot afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Daarnaast ontbreekt de kennis dat plastic langzaam afbreekt en jarenlang in de natuur blijft. Samen met de lokale overheid en ondernemers starten we op twee testlocaties in de Koraaldriehoek afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Hier wordt huishoudafval ingezameld en gesorteerd voor recycling. Verder verzorgen we educatieprogramma’s voor scholen en buurthuizen over waarom afvalscheiding belangrijk is.


 

De WWF-Sea Swim 2019 is voorbij! Jullie hebben een geweldige sportieve prestatie geleverd en daarbij op geweldige manier de natuur gesteund. Want met zijn allen hebben jullie tot nu toe maar liefst bijna 149.000 euro bij elkaar gezwommen voor de natuur! En mochten mensen jullie nog willen sponsoren nu jullie de eindstreep hebben gehaald? Dat kan nog steeds! Je actiepagina blijft actief.

 

Graag tot volgend jaar!

De WWF-Sea Swim wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze supporters:

 

 

Manta is de nieuwste strandtent aan het Zwarte Pad in Scheveningen. Ze zijn altijd open, bij goed -en slecht weer. Bij Manta kun je terecht voor heerlijke stranddagen maar ook voor bedrijfsuitjes, evenementen of je bruiloft. Altijd alles op maat, rekening houdende met al jouw wensen. Ook is er een plastic-vrij terras en houden ze samen met vaste leveranciers een zo laag mogelijke footprint. Manta is trots sponsor van de WWF-Sea Swim en serveert gedurende de dag een vegan menu.

 

 

Tijdens de WWF-Sea Swim werken we samen met De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). Zij bewaken de veiligheid van ongeveer 12 km Haags strand van mei tot september met meer dan 100 vrijwillige Lifeguards. Dit gebeurt vanaf strandposten in Kijkduin en Scheveningen. Verder biedt de HVRB als officiële opleider zwemlessen voor de diploma's ABC en reddend zwemmend. Wil je (beter) leren zwemmen of heb je interesse om ook lifeguard worden? Loop op 21 september naar een van de lifeguards die aanwezig zijn of stuur een e-mail naar: secretaris@hvrb.nl.

 


Ook Coca-Cola Nederland gelooft dat er geen plastic thuishoort in de natuur en maakt het voor een team van medewerkers mogelijk om mee te zwemmen door een mooie sponsorbijdrage van 2500 euro. Coca-Cola heeft zichzelf verschillende doelen gesteld op het gebied van verantwoord gebruik van water, energiereductie, duurzame verpakkingen en verduurzaming van de landbouw. Coca-Cola en WWF werken sinds 2007 samen op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud.

 

 

Jolly Booth on Wheels is een unieke belevenis op wielen. Maak tijdens de WWF-Sea Swim een foto in deze Photo Booth en neem een leuke fotoherinnering mee naar huis. 

 


Swimsensation - open water & triathlon training - is gespecialiseerd in open water en zee zwemmen. En trots om als swim director mee te werken aan de WWF-Sea Swim 2019.

 

LUSH houd zich bezig met het duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van cosmetica-artikelen zoals zeep, bodylotion en make-up. De producten van LUSH zijn geschikt voor vegetariërs en dierproefvrij. Om het gebruik van plastic terug te dringen heeft het bedrijf shampoo, bad- en massageolie in vaste vorm ontwikkeld. Tijdens de WWF-Sea Swim kun je de producten van LUSH komen ruiken, testen en meenemen voor thuis en als je meedoet aan de beach clean up kun je zelf een echte LUSH bruisbal maken. 

 

           
Flow Events en Wave sup school organiseren sport- en spelactiviteiten op het strand en in het water. Dit is hun speel- én werkplek. Zji vinden het daarom heel belangrijk dat iedereen het strand en de zee zo schoon mogelijk probeert te houden en ten minste net zo schoon achterlaat als dat ze het vonden.

  

Surfrider Foundation is er voor iedereen die van de zee houdt en onze prachtige Noordzee, kust en surf spots wil beschermen. Tijdens de WWF-Sea Swim kun je bij Surfrider Foundation meedoen aan de beach cleanup. 

 


Athlete Sports World is de triatlonwinkel in Nederland. Hier vind je alle producten die je nodig hebt om tijdens de WWF-Sea Swim lekker te zwemmen, zoals een zwemwetsuit. Doe je een keer een triathlon dan vind je hier ook trisuits, hardloopschoenen, zwembrillen, sportvoeding, accessoires en nog veel meer! Athlete Sports World sponsort tijdens de WWF-Sea Swim de zwemboeien.

 

Tegen 2050 zal er meer plastic in de oceanen zijn dan vis. We zijn op missie om dit te voorkomen door plastic disposables te vervangen door natuurlijke alternatieven. Disposables.bio biedt een breed scala aan biologisch afbreekbare en composteerbare disposable serviezen en verpakkingen. Veel van de merken die wij aanbieden, ontwerpen en produceren wij zelf. We streven ernaar om de hoogste kwaliteit te vinden voor betaalbare prijzen, waardoor composteerbaar servies voor iedereen beschikbaar is. NOTHING BEATS NATURE. Disposables.bio levert alle duurzame disposables tijdens de WWF-Sea Swim. 

 

Kristalhelder water. In elke oceaan en uit elke kraan. Dat is wat Dopper wil. We willen dat iedereen een herbruikbare fles verkiest boven wegwerpflesjes, om zo de waterbronnen van deze wereld te beschermen tegen plastic. Elke verkochte fles helpt Dopper impact maken. Met de opbrengsten van de fles ontwikkelen we educatieve programma’s, investeren we in onderzoek en zorgen we met wereldwijde campagnes voor meer kennis en bewustwording omtrent plastic vervuiling. De WWF-Sea Swim dragen we natuurlijk een warm hart toe. En om er zeker van te zijn dat alle vrijwilligers zo min mogelijk plastic gebruiken, voorzien we elke vrijwilliger van een Dopper.

 

Een plasticvrije zee is waar we het voor doen! De WWF Sea Swim beloofd een mooie dag te worden. WAAR gaat, samen met alle andere WWF partners, plastic een halt toe roepen. Bij de 'WAAR-Stand' vind je allerlei alternatieven die jouw leven helpen te verduurzamen én te ont-plasticen. Voor wie ons nog niet kent: WAAR is met 24 winkels de grootste duurzame en fairtrade Cadeau winkel keten van Nederland.

 

Fabiola Minda, documentair fotografe, draagt de WWF-Sea Swim een warm hart toe en is als event-fotografe aan de Swim verbonden.

 

 

Het Haags Veegbedrijf (HVB) zorgt niet alleen dagelijks voor een schone stad en een schoon strand maar zorgt er ook voor dat het schoon is na grote evenementen. Na de WWF-Sea Swim komt de HVB het strand nog een keer extra schoonmaken, maar als het goed is komen ze daar natuurlijk geen afval tegen.