Geld ophalen voor bedreigde diersoorten!!

Team van de Walvissen
from €1,000 (0%)
Still to go

Hoii allemaal, 

Dit is onze actie voor de Walvissen. Wij willen geld ophalen voor de Walvissen, want ze zijn erg bedreigd. Help mee de Walvis te redden!! 

 

Hoe gaan wij actievoeren? 

 • Statiegeldflesen ophalen
 • Spulletjes verkopen
 • Zorgen dat de actie zoveel mogelijk mensen bereikt, waardoor we veel geld kunnen ophalen voor de walvis

Info over de Walvis  

Het dier de walvis

Gek genoeg is de walvis geen vis. Het zijn zoogdieren die in het water leven. Ze hebben lucht nodig om te ademenen. 
Er zijn veel soorten walvissen. Je kan de walvisachtigen verdelen in 2 groepen: 

 1. Baleinwalvissen
  Baleinwalvissen leven van dierlijk plankton, zoals krill, en kleine vissen. Ze hebben baleinen - dat zijn een soorte lange borstels in hun bek die werken als een zeef - en daarmee filteren ze diertjes uit het water. Vaak zijn baleinwalvissen erg groot, sommigen kunnen zelfs wel 30 meter lang worden (de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde). Blauwe vinvissen kunnen per dag wel 4 ton krill wegwerken.
 2. Tandwalvissen
  Tandwalvissen zijn bijvoorbeeld dolfijnen en bruinvissen. Ze gebruiken hun tanden om vissen, schelpen schaaldieren of inktvis te eten. De potvis (de grootste tandwalvis) is gemiddeld 16 meter lang, maar verder zijn tandwalvissen over het algemeen kleiner de baleinwalvissen. Dolfijnen zijn dus ook walvissen, maar worden in een andere 'familie'gecategoriseerd. 

meer informatie volgt later 

Bedreigd

De walvis is bedreigd. Jaren geleden werd er massaal op walvissen gejaagd. Er werden veel walvissen gedood en sommige walvissoorten waren bijna uitgestorven. Sinds 1986 is commerciële walvisjacht verboden, maar in sommige landen doen ze nog steeds aan walvisjacht. 
De bedreigingen voor de walvis zijn nu: 

 • Bijvangst: 
  Dat is de grootste bedreiging nu. Er kan gebeuren dat er een walvis vast komt te zitten/ gevangen wordt in vissers materiaal dat (los) in de zee ligt. Er zijn veel 'spooknetten', dat zijn oude netten die verloren zijn na het vissen. Dieren kunnen gewond of ziek worden en kunnen na heel lang lijden sterven. 
  Ook zorgt overbevissing voor een slechte leefomgeving van Walvissen (en dolfijnen)
 • Scheepvaart en geluidsoverlast:
  Er zijn veel menselijke activiteiten op de oceaan. Er is bijvoorbeeld veel meer scheepvaart waardoor schepen en dieren sneller zullen botsen. Er zijn ook veel geluiden, bijvoorbeeld luide knallen door het zoeken naar olie of gas. Deze geluiden verstoren het gedrag en gehoor van de walvissen. 
 • Vervuiling:
  De mens vervuild de natuur en dus ook de zee. Er is chemisch en plastic afval in de oceaan waardoor de walvissen bijvoorbeeld een slechtere gezondheid krijgen. De walvissen slikken bijvoorbeeld stukken plastic in. Ook komen er gifitige stoffen en mini stukjes plastic (microplastics) in de buik van de walvissen. 
  De klimaatcrisis zorgt ervoor dat leefgebieden van walvissen snel veranderen. 
 • KlimaatveranderingHet is belangrijk om de walvis te beschermen, want (naast dat het mooie dieren zijn en dieren niet moeten uitsterven) slaan ze tijdens hun leven veel CO2 op in hun lichaam. Dat is goed, want er is te veel CO2 op de aarde.

 

meer informatie volgt later

 

Meer informatie op:

 • https://www.wwf.nl/dieren/walvis
 • https://www.wwf.nl/dieren/walvis/bedreigingen