De koala, een iconisch dier dat alleen in Australië voorkomt. Ze hebben hun thuis hoog in de bomen en kunnen tot wel 20 uur per dag slapen. Helaas worden deze bijzondere dieren ernstig bedreigd. In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in New South Wales en Queensland dan ook af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met een schokkende 95%.
In het oosten van Australië wordt jaarlijks 500.000 hectare gekapt. Hierdoor worden koala’s uit hun boom verdreven en moeten ze via de grond op zoek naar een nieuw thuis. Eenmaal op de grond worden ze blootgesteld aan auto’s, honden en honger. Periodes van droogte en een toename in bosbranden maken het steeds lastiger om een nieuw thuis te vinden.
Koala’s kunnen niet overleven zonder bomen. Ze voeden zich bijna uitsluitend met eucalyptusbladeren. Koala's in de staten New South Wales en Queensland hebben al langere tijd last van de extreme droogte, daarnaast is het watergehalte in de eucalyptusbladeren gedaald. Normaal gesproken kunnen eucalyptusbomen goed tegen bosbranden; ze zijn geëvolueerd om bosbranden te overleven. Sluimerende knoppen onder de schors en de zaden op de grond ontkiemen in de weken na het vuur. Als een bosbrand echter zo extreem heet is en zo lang aanhoudt, dan worden de bomen, zaden en kiemen gedood.
De meerderheid van de koala’s aan de Australische oostkust leeft in de Koala Triangle, een regio waar deze iconische soort al binnen 30 jaar uitgestorven kan zijn. De verwoestende branden in het gebied kunnen dit versnellen. WWF-Australië identificeerde een gebied tussen Sydney, Gunnedah en Noosa (in de Koala Triangle) als kritiek leefgebied voor koala’s. In dit gebied leven de gezondste populaties. Uitgerekend in deze regio woeden momenteel hevige bosbranden die de kwetsbare populatie koala’s nog verder in het nauw brengen. Door de hulp op dit gebied te richten, kunnen we de meeste impact maken.
Donate now