J

Joeri en Anita in Scandinavië

Joeri en Anita
van totaal € 400 (100%)

Anita Bharos en Joeri van der Kloet hebben een bijzondere reis door Scandinavië ondernomen. Tijdens deze verantwoorde reis vroegen ze aandacht voor het werk van WNF op de Noordpool. “We willen graag iets terugdoen voor de natuur, want de bossen, meren en bergen maken onze reizen zo mooi. Dat is waarom we geld inzamelen voor WNF.”

Buitensport en fotografie

Beiden zijn professioneel fotograaf en fervent buitensporter. Ze hebben ervoor gekozen zo min mogelijk CO2 uit te stoten tijdens hun reis, door alleen een zuinige auto mee te nemen om hun spullen te vervoeren over grotere afstanden. Voor de rest gaat alles te voet, per Canadese vouwkano, op de fiets of op supersnelle inlineskates. De stap naar natuurbescherming is dan ook niet zo groot, volgens Joeri.

Kwetsbaarheid

“Wij hebben ervaren dat buitensport niet alleen een fascinerende bezigheid is, maar je als mens ook bewuster maakt van de kwetsbaarheid van de natuur. Buiten zijn we afhankelijk van schoon drinkwater, veel meer dan thuis, waar gezuiverd water zo uit de kraan komt. En elk jaar dat we in de Alpen komen, zien we de gletsjers steeds een beetje kleiner worden.”

Joeri: "Hoewel het effect van klimaatverandering in Nederland nog betrekkelijk mild is, wordt dit effect sterker zichtbaar naarmate je verder naar het hoge Noorden reist. Dit jaar zagen we voor het eerst een foto van een rode vos die een poolvos verslindt. Tien jaar geleden hadden deze dieren elkaar nog nooit ontmoet, maar door de stijgende temperaturen overlappen de leefgebieden van deze dieren elkaar nu. Met een steeds sterker wordende disbalans tot gevolg."