WWF Sea Swim!
Marit Talsma( 1000 meter )

De kleurrijke koraalriffen herbergen prachtige vissen, hardwerkende krabben en schattige schildpadden. De riffen fungeren als kraamkamer en leefgebied voor vissen en andere zeedieren, en zijn cruciaal voor duizenden oceaanbewoners. Ook voor ons mensen is koraal onmisbaar. De riffen vormen natuurlijke golfbrekers, en beschermen zo kustgemeenschappen tegen extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Zonder deze natuurlijke golfbrekers verdwijnen de legstranden van schildpadden, en lopen de mensen gevaar hun woonplaats kwijt te raken aan de oceaan.
Enkele van de mooiste en rijkste riffen liggen in de Koraaldriehoek. In de zeeën rond Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor vind je een driehoekig gebied, bewoond door walvissen, mantaroggen, zeeschildpadden, dolfijnen en bijna 600 soorten koraal. De Koraaldriehoek is hét gebied met de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld.
Helaas dreigt deze unieke onderwaterwereld te verdwijnen. Vervuiling, het toenemende toerisme, niet-duurzame visserij en het winnen van olie en gas vormen de gevaren voor deze regio. WWF zet alles op alles om te zorgen dat de prachtige en onmisbare natuur van de Koraaldriehoek niet verloren gaat. Help jij mee om het koraal te beschermen? Doe dan zaterdag 10 september mee aan de WWF-Sea Swim in Scheveningen, het grootste zwemevenement voor de bescherming van het koraal. Je kunt kiezen uit 0,5 km, 1 km of 2 km of estafette. Wil je liever niet het water in? Dan kun je de Sea Swim ook vanaf het strand supporten.
Wat kunnen wij dankzij jullie sponsorgeld:
- Monitoren koraal: in het beschermde zeegebied Tun Mustapha Park in Maleisië, wordt gemonitord hoe het gaat met het koraal; groeit het, of neemt het af?
- Beschermen zeeschildpadden: zeeschildpadden zijn onmisbaar voor koraal, zij houden het gezond. Natuurbeschermers beschermen nesten, zodat meer schildpadjes uitkomen.
- Verminderen van plastic afval.
- Dag patrouille op zee in een beschermd gebied.
- Detectie dynamietvisserij: deze vorm van visserij vernietigt koraal, met speciale detectieplatforms kunnen deze illegale praktijken worden opgespoord en bestraft.
- Opleiden van lokale natuurbeschermers.
Lees meer over wat WWF doet in de koraaldriehoek.